Home Lifestyle Body Rauw water is nieuwe, maar gevaarlijke ‘gezondheidstrend’

Rauw water is nieuwe, maar gevaarlijke ‘gezondheidstrend’

Do not drink this at home!

Als je tegenwoordig enkel veganistische producten én ze ‘t liefst van al nog rauw consumeert, ben je volgens velen goed bezig. Maar de rauwe trend lijkt de laatste tijd een beetje door te slaan. Rauw water? Yup, gekker wordt-ie hopelijk niet.

Veganisten en gezondheidsgekken zijn bereid om véél centjes neer te tellen voor een perfect veganistisch of zelfs rauw veganistisch – waarbij geen van de voedingsmiddelen verwarmd wordt – dieet. De New York Times bericht dat die rauwe trend nu wel héél ver gaat. Voor zo’n 8,12 euro per liter zou je in de Verenigde Staten tegenwoordig rauw water kunnen kopen.

Kwakzalverij voor de goedgelovige consument

Zelf beweren de rauwwaterverkopers dat kraantjeswater en flessenwater ongezond zijn. Flessenwater wordt volgens hen behandeld met met ultraviolet licht of ozon om de verspreiding van algen tegen te gaan, maar het zou de gezonde probiotica in het water doden. Beter lekker water slurpen uit de bron, denken ze dan.

Gevaren van rauw water

Gezondheidsexperts zijn echter niet blij met de zogenaamde nieuwe ‘gezondheidstrend’. Ongefilterd en onbehandeld bronwater kan namelijk gevaarlijke gevolgen hebben voor de gezondheid van de drinker. Donald Hensrud, directeur van het Healthy Living Program van de Mayo Clinic in Minnesota, benadrukt het belang van waterfiltering: ‘Zonder de behandeling van water, zijn er acute en uiteindelijke chronische gevaren. Virussen, bacteriën zoals parasieten en kankerverwekkende stoffen kunnen zich verspreiden via onbehandeld water. Overal ter wereld zien we daar de bewijzen van en de reden waarom wij die problemen niet hebben, is omwille van onze erg efficiënte waterbehandeling.’

Omdat we gefilterd water gewend zijn, lijken heel wat mensen te vergeten dat onze voorouders in het verleden ziek werden door de slechte bacteriën die vaak aanwezig zijn in ongefilterd water. Moest je ooit rauw water tegenkomen in de winkelrekken, loop je er dus beter gewoon voorbij!

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.