Home Lifestyle ‘Orange Is the New Black’ lanceert fonds in naam van Poussey op...

‘Orange Is the New Black’ lanceert fonds in naam van Poussey op première van laatste seizoen

De makers en cast willen de impact van de serie verderzetten door vrouwen in en na de gevangenis te helpen.

orange is the new black
© Netflix

De makers en cast van Netflixserie ‘Orange Is the New Black’ verzamelden donderdag in New York voor de grote première van het zevende en laatste seizoen. De verrassing van de avond was de lancering van het Poussey Washington Fund, een initiatief om geld in te zamelen ter ondersteuning van vrouwen in de gevangenis, vrouwen na de gevangenis en immigranten.

In ons interview met Danielle ‘Taystee’ Brooks, vertelde de actrice dat maker Jenji Kohan een goede manier had gevonden om de impact die ‘Orange Is the New Black’ heeft gehad, verder te zetten na de serie. ‘Er komt binnenkort heel leuk nieuws dat ik niet kan spoilen’, lachte ze toen. Donderdagavond op de première werd duidelijk dat Brooks het toen over het Poussey Washington Fund had.

Met het Poussey Washington Fund trekken de makers van ‘Orange Is the New Black’ een lijn tussen het fictieve en de echte wereld. Een van de personages – geen spoilers – heeft in het laatste seizoen het idee opgevat om een fonds op te starten om een verschil te maken voor haar medegevangenen, en geeft het diezelfde naam. Poussey Washington was een inmate in Litchfield, tot ze in het vierde seizoen op tragische wijze om het leven komt door toedoen van een cipier. De dood van Poussey blijft een van de meest aangrijpende momenten van de hele serie.

Acht goede doelen

De invulling van het echte fonds verschilt van dat in de serie. In de serie wil het fonds microleningen voorzien voor ex-gevangenen die hun leven opnieuw trachten opstarten na hun vrijlating. In het laatste seizoen wordt door de verhaallijnen van Piper, Aleida en nog een ander personage – again: geen spoilers – duidelijk dat dat absoluut geen sinecure is, niet mentaal, noch financieel.

Het Poussey Washington Fund dat donderdag in New York werd voorgesteld, zamelt dan weer geld in voor acht reeds bestaande non-profits. De gekozen organisaties zetten zich in voor thema’s die prominent aan bod komen in de serie, en dan vooral in het laatste seizoen: de hervorming van het rechtssysteem, de bescherming van immigrantenrechten en de bescherming van vrouwen die in het gevangenissysteem terechtkomen. Maker Jenji Kohan vertelt dat alle organisaties meewerkten aan het laatste seizoen of een band hebben met een van de acteurs/activistes. Ook Piper Kerman, de vrouw op wie het hele verhaal gebaseerd is, hielp bij de keuze van de goede doelen.

Aan het einde van de dertiende en laatste aflevering van het laatste seizoen worden fans opgeroepen te surfen naar crowdrise.com/PWF en de organisaties te steunen. Vandaag rond 9u zou het volledige seizoen gelanceerd worden in ons land. Nog een klein beetje geduld!

Een deel van de cast en maker Jenji Kohan op de première in New York. © Getty

Lees ook: