Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Vlamingen kiezen voor online therapie om van verslaving of depressie af te raken

Steeds meer Vlamingen kiezen voor online therapie om van hun verslaving of depressie af te raken. Dat meldt Het Belang van Limburg. Maar liefst 1.322 Vlamingen meldden zich in 2017 aan bij alcoholhulp.be. Ook zelfhulpwebsites als cannabishulp.be, drughulp.be, depressiehulp.be of gokhulp.be zijn steeds populairder. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minster van Volksgezondheid Jo Vandeurzen.


Wie kampt met een verslaving of depressie moet daarvoor niet langer naar een psycholoog, want zelfhulpwebsites zitten in de lift. Steeds meer Vlamingen schreven zich het afgelopen jaar in op websites als alcoholhulp.be of depressiehulp.be. De drempel voor online therapie ligt een pak lager. Zo kan je ander waar je bent inloggen, hoeft je je dus niet per se te verplaatsen en niemand hoeft te weten wie je bent.

Online therapie


‘We merken dat we online een andere doelgroep bereiken’, vertelt Geert Vanham, directeur van de Centra voor Alcohol- en andere Drugproblemen (CAD) Limburg aan Het Belang van Limburg. ‘Voor alcoholverslaving behandelen we bijvoorbeeld veel minder vrouwen dan mannen. De verhouding is ongeveer één vrouw op de vier. Maar bij de online meldingen is dat één op de twee.’ Maar liefst één miljoen mensen bezochten het afgelopen jaar de website alcoholhulp.be. 1.322 van hen registreerden zich ook effectief voor zelfhulp, 677 voor begeleiding en 199 personen lieten een gemengd traject opstarten waarbij chatten gecombineerd wordt met de klassieke hulpverlening.

Ook op vlak van die hulpverlening merken ze duidelijk een verschil. ‘Je mist als hulpverlener bij het chatten bijvoorbeeld de non-verbale communicatie, je moet er een andere soort van expertise voor opbouwen. Maar het neemt het taboe op sommige vlakken ook weg.’

Klachten van depressie?


Ook depressiehulp.be werkt op een soortgelijke manier, al wordt er online geen diagnose gesteld. ‘We geven geen diagnose online, maar je kan er wel je klachten leren inschatten‘, legt Katja Belmans van depressiehulp.be uit. ‘Als je echt ernstige problemen hebt, adviseren we je om naar een hulpverlener te stappen. Je kan online bijvoorbeeld werken rond relaties of leren om opnieuw activiteiten uit te bouwen. Of je leert in zo’n module ontdekken welke denkfout je maakt. Zelfhulp kan echt krachtig zijn.’

 

Lees ook:


 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '