Home Lifestyle BEWEZEN: naar triestige muziek luisteren maakt gelukkiger

BEWEZEN: naar triestige muziek luisteren maakt gelukkiger

Because of youuuu

© Shutterstock

We hebben allemaal weleens een momentje waarop we de radio luid zetten en stiekem (of minder stiekem) een traantje wegpinken bij een emotioneel nummer van Kelly Clarkson of Adele. Daar hoef je je helemaal niet om te schamen. Sterker nog: het zou je gelukkig maken.

Het is zo dat mensen een heel sterke emotionele reactie kunnen voelen bij bepaalde types kunst, en dan vooral bij muziek. Verschillende studies toonden eerder al aan dat het luisteren naar liedjes bepaalde fysieke gevolgen met zich mee kan brengen, zoals kippenvel. Een recente studie van Scientific Reports toont bovendien aan dat huilen door muziek een heel positief effect heeft op je lichaam.

Verschillende reacties

Allereerst is er een verschil tussen muziek waarvan je kippenvel krijgt en muziek waarvan je gaat huilen. De liedjes waarvan je armharen overeind komen staan, zorgen voor opwinding en elektrische beweging in de huid. Maar als je huilt door te luisteren naar triestige muziek, vertraagt je hartslag en wordt je ademhaling dieper. Daardoor ga je je rustiger voelen. Ook de tranen die je laat, zorgen voor kalmte en tevredenheid.

Triestige muziek

Hoe ze dat precies getest hebben? Er werd een groep mensen bij elkaar gezet die naar verschillende nummers moesten luisteren. Daarbij kregen ze een vragenlijst.

Terwijl je naar het liedje luistert, krijg je dan:

  • Kippenvel?
  • Een rilling over je ruggengraat?
  • De neiging om te huilen?
  • Een krop in je keel?

Daarna werd hun hartslag en ademhaling gemeten. Zo werd duidelijk dat er een groot verschil was qua reacties. De mensen die enkel kippenvel kregen, ervaarden een gevoel van geluk. De mensen die moesten huilen, voelden zich enkel verdrietig.

3 lievelingsnummers

Het grootste verschil kwam pas achteraf. De mensen die moesten huilen, voelden zich veel opgeluchter dan de groep die geen traan had gelaten.
Als je een playlist wil van de muziek die de onderzoekers gebruikten, moeten we je teleurstellen. Op voorhand werd namelijk aan de deelnemers van het onderzoek gevraagd om hun 3 lievelingsnummers door te geven.

Dus: voel je je een beetje down? Geen paniek. Zet je stembanden aan het werk en laat die waterlanders lopen. In no time zal je je weer beter voelen.

Lees ook: