Home Lifestyle Mind 7 manieren om over die vriendschapsbreuk heen te raken

7 manieren om over die vriendschapsbreuk heen te raken

5. Aanvaard dat jullie elkaar misschien nooit meer zullen zien.

Shutterstock

Wanneer het uit is met je lief, vindt iedereen het maar normaal dat je à la Bridget Jones met je beste vrienden Ben & Jerry’s in de zetel kruipt. Maar een vriendschapsbreuk is zo mogelijk nóg hartverscheurender. Gelukkig bestaan er verschillende manieren om je over de pijnlijke zaak heen te zetten.

1

Probeer het hoofdstuk af te sluiten, maar forceer die stap niet.

Emotioneel gezien kan het misschien gezond lijken om het hoofdstuk af te sluiten, maar dat kan enkel maar gebeuren wanneer het vanzelf komt en jullie beiden kalm zijn. Als jullie je midden in een dramatische vriendschapsbreuk bevinden, kan het erg moeilijk zijn om aan elkaar uit te leggen hoe jullie je voelen zonder dat de situatie escaleert.

Als jullie relatie al een tijdje geleden spaak liep, is de kans klein dat jullie de vriendschap op een gezonde en volwassen manier zullen kunnen afsluiten. Het beste wat je kan doen, is de situatie accepteren zonder exact te weten hoe of waarom het zo gelopen is. Misschien dat je later beter zal begrijpen wat er misging. Al kan dat even goed nooit gebeuren. Maar in de tussentijd moet je wel voort met je leven.

2

Geef jezelf iets om naar uit te kijken.

Aangezien een vriendschapsbreuk even pijnlijk kan zijn als een romantische breuk, zijn sommige van de ‘afleidingsmanoeuvres’ – zoals je agenda bomvol steken – dezelfde. Probeer je gedachten dus te verzetten door aan sport te doen, te gaan wandelen, tijd door te brengen met familie of vrienden, of nog beter: iets nieuws te leren.

3

Ontmoet nieuwe mensen (maar leg jezelf geen druk op om al meteen een nieuwe bff te vinden).

Indien de vriendin die je net verloor, de persoon was met wie je de meeste tijd doorbracht, kan de drang om die leegte meteen op te vullen bijzonder groot zijn. Een sterke band vormt zich echter op natuurlijke wijze, al is er niets mis mee om je open te stellen voor nieuwe ontmoetingen.

Nieuwe vrienden maken eens je volwassen bent, het is geen sinecure. Maar door een nieuwe sport of hobby te beginnen, is de kans al groter dat je er mensen ontmoet die dezelfde interesses delen. Hier vind je meer tips over hoe je als volwassene makkelijk vriendschap kan sluiten.

4

Ontvolg je ex-bestie op sociale media indien nodig.

Iemand proberen vergeten verloopt heel wat makkelijker als je die persoon niet langer ziet, zowel online als offline. Herinnerd worden aan die persoon en jullie vriendschap die er niet meer is, kan bijzonder pijnlijk zijn.

Bescherm jezelf door die persoon – al was het maar voor een tijdje – te ontvolgen. Je hoeft je ex-bestie niet te blokkeren als je daar geen zin in hebt, maar op de hoogte blijven ‘van elke scheet die ze laat’, is misschien ook geen al te best idee.

5

Wees voorbereid wanneer je gemeenschappelijke vrienden tegen het lijf loopt.

Of jullie gemeenschappelijke vrienden nu op de hoogte zijn van jullie vriendschapsbreuk of niet: wees kort en krachtig wanneer ze ernaar vragen. Door te antwoorden met een beleefde ‘We hebben elkaar al een tijdje niet meer gezien’ of ‘Ons contact is wat verwaterd’, zullen de mensen al snel begrijpen dat je liever niet dieper op de kwestie wil ingaan, en dat is ook je goed recht.

6

Probeer er iets uit te leren (als je dat kan).

Ga op zoek naar patronen. Gebeurde het al eerder dat je vriendschap op de klippen liep? Of ‘val’ je wel vaker op dat type persoon als vriendin? Evalueer wat je beter of anders had kunnen doen, zodat je niet opnieuw dezelfde fouten maakt bij een nieuwe vriendin. Het kan natuurlijk ook zijn dat de bestie in kwestie met zichzelf worstelde. Dan moet je ook durven toegeven dat je weinig had kunnen doen om jullie band te lijmen.

7

Aanvaard dat jullie elkaar misschien nooit meer zullen zien.

De kans is groot dat je deze persoon nooit meer zal (willen) zien, maar je kan evengoed de eeuwige hoop koesteren dat jullie elkaar ooit opnieuw in de armen vallen. Hoewel dat laatste een mooie gedachte is, mag je er niet op rekenen dat zoiets ook effectief zal gebeuren. Soms zijn er specifieke zaken waarop je hoopt – zoals bijvoorbeeld je vriendin die stopt met overmatig drinken – maar je moet beseffen dat je geen controle hebt over zulke dingen.

Over enkele jaren kunnen jullie misschien opnieuw contact zoeken en jullie vriendschap nieuw leven inblazen. Wie weet wordt jullie relatie wel sterker dan ooit. Voor hetzelfde geld praten jullie nooit meer. Maar wat er in de toekomst ook gebeurt, nú moet je verder met je leven.

Lees ook: