Home Lifestyle Body 4 adviezen die elke nieuwe moeder te horen krijgt (en die je...

4 adviezen die elke nieuwe moeder te horen krijgt (en die je naar hartenlust mag negeren)

Shutterstock

Of ze nu zelf kinderen hebben of niet, zodra je mama bent, lijkt iedereen – van je bloedeigen moeder tot de vrouw achter de slagerstoog – je te bombarderen met goed(bedoeld) advies. Advies dat je ook gewoon lekker mag negeren, zoals deze vier eeuwenoude clichés.

‘Blijf gewoon proberen. Die borstvoeding zal ooit wel lukken.’

Een van de grootste mythes omtrent het moederschap is dat alles vanzelf gaat. Zwanger worden, bevallen, je kind voeden: vrouwen voelen zich al snel een mislukkeling omdat de dingen niet zo vlot verlopen als ze hadden gedacht, en dat is volkomen onterecht. Laten we dit even duidelijk stellen: als moeder weet je wat het beste is voor je kind en voor jezelf. Als de borstvoeding niet blijkt te lukken, heb je niet gefaald als moeder en is het je volste recht om over te schakelen op flessenvoeding, wat de rest van de wereld daar ook van mag vinden.

‘Als ik je één tip mag geven: slaap wanneer de baby slaapt.’

Slapen wanneer je baby zijn of haar dutje doet, is makkelijker gezegd dan gedaan. Kon je als jonge moeder maar met je vingers knippen en instant in slaap vallen! Je zou wel willen, maar de realiteit is vaak anders. Kan je ‘op commando’ slapen? Zoveel te beter. Gebruik je het dutje van je baby om uitgebreid te douchen of een uurtje door je Instagramfeed te scrollen? Ook goed.

‘Geniet van elke minuut!’ (net als: ‘Het gaat allemaal zo snel!’)

Meer cliché dan dit wordt het advies aan het adres van een jonge moeder niet. Je bent net bevallen (auch!), rouwt nog volop om het verlies van je oude leven, bent smoorverliefd op je kersverse baby en bent zo vermoeid dat het lijkt alsof je 24/7 dronken bent. Je voelt allerlei dingen, maar een gevoel van ‘genot’ is er daar misschien niet meteen een van. Bovendien lijkt het helemaal niet ‘zo snel’ te gaan wanneer je je afvraagt wanneer het bedtijd is om 11u ‘s ochtends en op dat moment beseft dat je nog minstens 8 uur lang je baby zal moeten entertainen. Hééélp!

‘Kook je eigen babyvoeding. Er is niets zo gemakkelijk!’

Als nieuwbakken mama zit je vol goede voornemens en principes, maar let’s face it: niemand heeft tijd noch zin om elke dag eigenhandig een mand vol onbespoten groenten te gaan uitkiezen op de plaatselijke bioboerderij en al zéker niet in het gezelschap van een baby die elk moment z’n keel kan openzetten. Zijn verse groenten gezond? Vanzelfsprekend. Maar van een potje Olvarit op tijd en stond gaat je baby écht niet dood.

[td_smart_list_end]

Nog meer leesvoer voor (aanstaande) mama’s: