Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Getty Images

Een nieuw Australisch onderzoek geeft voor het eerst een bovengrens voor gezond koffiegebruik aan.

UH-OH: dit is het maximum aantal kopjes koffie dat je per dag mag drinken voor het ongezond wordt

Laura Vansweevelt
Laura Vansweevelt Web- en reportagejournalist

Drink jij meer dan zes koppen koffie per dag? Dan is het geen slecht idee om daar vandaag nog mee te stoppen. Volgens een nieuw onderzoek van de University of South Australia neemt het risico op hartziekten vanaf zes koppen namelijk toe met 22 (!) procent.


Dat elke dag sloten koffie drinken niet gezond is, lijkt ons nogal wiedes. Toch geeft een nieuw Australisch onderzoek pas voor het eerst een bovengrens voor gezond koffiegebruik aan.

Wetenschappers aan de University of South Australia hebben uitgemaakt dat zes of meer koppen van het zwarte goud per dag schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Om tot deze conclusie te komen, namen ze de medische gegevens van maar liefst 350.000 Britten onder de loep.

Ze constateerden dat een overdosis cafeïne kan resulteren in een hoge bloeddruk, wat dan weer tot hartziekten kan leiden. Concreet: het risico op hartfalen zou bij zes koppen of meer toenemen met 22 (!) procent.

Hart- en vaatziekten: de meest voorkomende én te voorkomen doodsoorzaak ter wereld


‘Koffie is het meest gebruikte genotmiddel ter wereld’, vertelt hoofdauteur Elina Hyppönen in The American Journal of Clinical Nutrition, het vakblad waarin de studie werd gepubliceerd. Volgens Hyppönen worden er wereldwijd elke dag drie miljard koppen koffie gedronken.

Koffie is het meest gebruikte genotmiddel ter wereld.


‘De meeste mensen weten wel dat als je veel koffie drinkt, je zenuwachtig, prikkelbaar of zelfs misselijk kunt worden. Dat komt doordat cafeïne je lichaam sneller en harder helpt werken. Maar het is waarschijnlijk ook het signaal dat je even je limiet hebt bereikt.’

Uit de Australische studie blijkt dan ook dat zes kopjes het kantelpunt is. ‘Vanaf dan begint cafeïne het cardiovasculaire risico negatief te beïnvloeden’, aldus Hyppönen. ‘Zoals bij veel dingen draait het allemaal om matiging. Overdrijf je, dan zal je gezondheid er de rekening voor gepresenteerd krijgen.’

Uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat hart- en vaatziekten de vaakst voorkomende en tegelijkertijd de meest te voorkomen doodsoorzaak ter wereld is.

Sommige mensen hebben geluk. Zij zijn gezegend met CYP1A2, een gen waardoor hun lichaam cafeïne tot vier keer sneller kan afbreken. ‘Maar dat betekent niet dat dragers van dit gen meer koffie kunnen drinken zonder nadelige gezondheidseffecten’, weet Hyppönen.

Meer leesvoer voor foodies: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '