Home Lifestyle Body 5 tips van een slaapexpert om de juiste matras te kiezen

5 tips van een slaapexpert om de juiste matras te kiezen

Is jouw exemplaar ook dringend aan vervanging toe?

matras kopen tips
© Pexels

Een nieuwe matras kopen is een hele investering. Het zou dan ook jammer zijn als blijkt dat je op je gloednieuwe aankoop nog slechter slaapt dan voordien. Dankzij deze vijf tips van een slaapexpert voorkom je een miskoop.

Om jouw nachtrust een boost te geven én je niet te laten misleiden door de verkoper of verleidelijke kortingen deelt Dr. Verena Senn, neurobiologe en slaapexperte bij Emma – The Sleep Companyvijf handige tips die het uitkiezen van de juiste matras een pak makkelijker maken. Wedden dat je slaapt als een roos op je nieuwe investering?

1. Durf de matras uit te testen

Je kent het wel: je staat in de matrassenwinkel en wil élke matras uittesten, maar durft niet omdat je schrik hebt voor de verkoper die je constant in de gaten houdt. Dat is nochtans geen excuus om je niet neer te ploffen op het exemplaar waarin je geïnteresseerd bent. ‘Ons lichaam heeft enkele dagen nodig om aan een nieuwe matras gewoon te raken. Bij sommigen duurt dit zelfs weken. Logisch dus dat een langere testperiode geen overbodige luxe is. Een dutje – al dan niet gespeeld – in de winkel zelf is een goede start, maar onvoldoende’, aldus Senn. Volgens haar moet je de matras ook thuis, in je comfortzone, uittesten alvorens je kan beslissen of ze helemaal op jouw lijf geschreven is.

Voor de halswervels gelden dezelfde ergonomische regels als voor je rug: recht, en met zo weinig mogelijk buiging.

2. Kies voor materiaal dat kan ademen

Ga steeds na of de matras kan inspelen op je lichaamstemperatuur, want dat kan volgens de slaapexpert een grote invloed hebben op je slaapcomfort. ‘Bij het in slaap vallen, neemt de lichaamstemperatuur een duik. Alle overtollige warmte wordt losgelaten. Ademend materiaal zorgt ervoor dat dit jouw nachtrust niet verstoort’, aldus Senn. Mensen met een matras die de temperatuur kan reguleren hebben volgens haar een regelmatiger slaappatroon én meer periodes van diepe slaap in het tweede gedeelte van de nacht. ‘Die diepe slaap is belangrijk, want dan zijn we het meest ontspannen. We ademen rustig en onze hartslag daalt. Het is ook tijdens die fases dat ons lichaam en immuunsysteem herstellen, onze groeihormonen vrijkomen en ons brein aan het opslaan gaat. Daarom is het dus belangrijk een lichte, ademende matrashoes te hebben. Eentje die snel vocht afvoert en – om hygiënische redenen – wasbaar is.’

3. Denk aan de ergonomie van de matras

Is die matras nu te hard of net te zacht? Het is moeilijk om de juiste hardheid te bepalen als je er geen snars van begrijpt. Toch is het niet zo ingewikkeld als het lijkt: matrassen mogen volgens de slaapexpert niet overal even hard zijn. Het belangrijkste waarop je moet letten? Dat je schouders dieper kunnen wegzinken dan je bekken en dat je wervelkom mooi recht blijft wanneer je neerligt.

4. Koop een kussen dat bij de matras hoort

Heb je de perfecte matras gevonden, dan schaf je best ook meteen een degelijk kussen aan dat bij de ergonomie van de matras past. ‘Welk kussen je kiest, hangt af van jouw lichaamsgewicht en de hardheid van de matras. Het maakt niet uit of je dan slaapt op je rug, je buik of je zij’, legt Senn uit. ‘Ook voor de halswervels gelden dezelfde ergonomische regels als voor je rug: recht, en met zo weinig mogelijk buiging. Het hoofd mag dus niet te hoog liggen, maar ook niet te laag. De beste kussens zijn flexibel, omdat die zich aanpassen aan de wisselende slaapposities die de meeste mensen hebben gedurende een en dezelfde nacht.’ Test je een nieuwe matras uit? Doe dat dan meteen met het juiste kussen! Geen idee of het de ideale combo is? Vraag dan aan jouw partner of een kennis hoe natuurlijk het plaatje eruitziet wanneer je je slaaphouding aanneemt.

5. Luister naar het advies van onafhankelijke consumentenverenigingen

Dr. Verena Senn raadt ook nog aan om zeker eens een kijkje te nemen op de website van een onafhankelijke consumentenvereniging, zoals Test Aankoop, om te achterhalen welke matrassen goede punten scoren als het aankomt op lichaamsondersteuning, vochtafvoer, duurzaamheid en puntelasticiteit. Dat zijn de criteria waarop matrassen op een neutrale en zo volledig mogelijke manier worden geëvalueerd. Succes!

Lees ook: