Home Lifestyle 9 basistips voor een geslaagde lenteschoonmaak (als je lui bent)

9 basistips voor een geslaagde lenteschoonmaak (als je lui bent)

Zo ben je na een halve dag zeker klaar.

Lenteschoonmaak
© Getty

De eerste zonnestralen schijnen binnen en… benadrukken die dikke laag stof op je vensterbank. Handen uit de mouwen, het is tijd voor een grote lenteschoonmaak. Zit je liever in je tuin met een wijntje? Hier zijn 9 basistips voor een geslaagde – en vooral snelle – lenteschoonmaak.

1. Laat een frisse wind waaien – 1 minuut

Zet om te beginnen de ramen en deuren open om je volledige woning eens goed te laten verluchten. De deuren en ramen openzetten neemt nog geen minuut tijd in beslag, dus dat is een kleine moeite voor een instant frisse geur in huis.

2. Het eerste werk – 1 à 1,5 uur

Een aantal zaken maken sowieso deel uit van de wekelijkse schoonmaakbeurt, zoals stofzuigen en de vloer dweilen. Doe dat eerst in elke kamer van je huis of appartement en vergeet vooral het kleinste kamertje en de berging niet. Bij deze uitgebreide kuisbeurt is het belangrijk om net iets nauwkeuriger in de hoekjes, onder de zetel en achter de verwarming te stofzuigen.

3. Rondje met de plumeau of stofborstel – 30 minuten à 1 uur

Neem een plumeau of stofborstel in de hand en doe een toertje in elke kamer. Stof niet alleen vrije oppervlakken als kasten en tafels af, maar ga ook een keertje grondig over de vensterbank, verwarming, lampen en elektronische apparaten. Heb je een paar minuutjes over? Pak dan ook de plinten eens aan. Je kan ook een vochtige microvezeldoek gebruiken om af te stoffen, in dat geval kan je de volgende stap eventueel overslaan.

4. Met de doek erover – 20 minuten

Vul een halve emmer met water en allesreiniger en drenk er je reinigingsdoek in. Wring uit en ga met de doek over de plekjes die je zonet hebt afgestoft. Heb je wat tijd over, ga dan ook even over de tegels boven je fornuis (als je die hebt).

5. Maak de dampkap schoon (of laat je vaatwas het doen) – 20 minuten

Waarschijnlijk is dit het werkje waar je het meest tegenop kijkt, maar de dampkap reinigen valt eigenlijk best wel mee. Haal het rooster eruit en leg het in de gootsteen of gebruik een grote bak waar het rooster plat in kan liggen. Vul de gootsteen of de bak met heet water en afwasmiddel en laat het rooster er een uurtje in liggen terwijl je verder poetst. Nadien zal het meeste vet vanzelf opgelost zijn en moet je er gewoon nog even snel de schuurspons of afwasborstel over halen. Je kan de filter natuurlijk ook gewoon in de vaatwasmachine stoppen.

6. Vergeet de gleufjes rond het fornuis niet – 5 minuten

Wikkel een vod of microvezeldoek rond een eetmes en ga daarmee tussen de gleufjes rond het fornuis. Je zal versteld staan van hoeveel vieze restjes daarin achterblijven.

7. Kuis je koelkast uit – 20 minuten

Overloop alles wat er nog in je koelkast zit en gooi – eindelijk – de dingen weg die vervallen zijn. Dit is een goed moment om even met een vochtig doekje over de schappen en laden heen te gaan (néé, je hoeft daarvoor niet je hele koelkast leeg te maken).

8. Ververs de lakens en verfris het bed – 10 à 20 minuten

Haal de vuile lakens van het bed en leg er pas ’s avonds nieuwe op. Zo kunnen je matras, dekens en kussens even goed verluchten. Wil je het bed écht proper maken, dan kan je je matras ook een keertje stofzuigen.

9. Reinig de wc-pot – 5 minuten

Dit snelle trucje om je toilet grondig proper te maken leerden we van een professionele poetshulp. Verdeel wc-poetsmiddel in de wc-pot en duw vervolgens een toiletborstel vast in de bodem. Laat het poetsmiddel een halfuurtje inwerken terwijl je een andere taak uitvoert. Nadien hoef je gewoon nog even goed te schrobben en alles door te spoelen. Je toilet is nog nooit zo schoon geweest!

Lees ook: