Home Lifestyle Body Welke impact heeft alcohol op onze hersenen? ‘Sommige gevolgen zijn onomkeerbaar’

Welke impact heeft alcohol op onze hersenen? ‘Sommige gevolgen zijn onomkeerbaar’

Krimpen ze echt als we te veel alcohol drinken? En hoe komt het dat jij last hebt van die rode wijn en je beste vriendin niet?

impact alcohol hersenen
© polina tankilevitchv via Pexels

Hoera, nog een weekje doorbijten en je hebt die Tournée Minérale ook dit jaar met glans volbracht! Maar waarom is zo’n ontwenningskuur eigenlijk belangrijk? En heeft het wel degelijk effect? Wij legden onze meest prangende vragen voor aan een neuroloog.

Uit een onderzoek van het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) blijkt dat 25 % van de Vlamingen tijdens de coronacrisis minder alcohol drinkt dan voordien. 21 % van de respondenten gaf dan weer aan meer te drinken. ‘Op neurologisch vlak kan ik dat stijgende alcoholgebruik niet meteen verklaren. Het is eerder psychologisch van aard: we doen het om een bepaalde eentonigheid te doorbreken en onze zorgen voor even te vergeten’, aldus Prof. dr. Rik Vandenberghe, neuroloog in UZ Leuven. Volgens hem kan een maandje Tournée Minéralen ons helpen om dat overmatige alcoholgebruik weer in te tomen. Hij legt uit waarom én vertelt over de impact van alcohol op onze hersenen. Want krimpen die nu echt als je te veel alcohol drinkt of is dat een fabeltje?

Wil je verder lezen?
Meld je dan aan of maak hieronder gratis een profiel aan. Zo krijg je toegang tot al onze verhalen. Veel leesplezier!
Maak een gratis profiel aan in nog geen minuut
& lees alle artikels van Flair!