https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle Body Met deze 5 spirituele sporten train je je lichaam én geest

Met deze 5 spirituele sporten train je je lichaam én geest

Het is eens iets anders dan yoga.

spirituele sporten
© alessio billeci vua unsplash

Een gezonde geest in een gezond lichaam. Onder dat mom trekken we al jaren massaal naar de yogales. Liever wat meer afwisseling? Ook deze 5 spirituele sporten maken je helemaal fit én zen.

Circuit of Change

Wat is het?

Een bootcamp voor je lichaam en je geest, dat is Circuit of Change in een notendop. Tijdens een sessie combineer je yoga-achtige poses met technieken uit de vechtkunst, energetische dansbewegingen en meer klassieke fitnessmoves zoals squats en lunges.

Waarom?

Volgens uitvinder Brian Delmonico zijn work-outs waarbij je zwemt in je eigen plasje zweet het geknipte moment om je ook op je binnenkant te focussen. Dat heeft volgens hem alles te maken met endorfines. Wanneer je sport, komt die stof vrij in je lijf. Dat zorgt op zijn beurt voor een boost aan energie. Die extra energie helpt je dan weer om consistenter en bewuster te trainen en zo versterk je stapsgewijs niet alleen je buiten-, maar ook je binnenkant. Met andere woorden: een positieve vicieuze cirkel die je klaarstoomt voor alle aspecten van het leven.

Waar? Check www.circuitofchange.com.

IntenSati

Wat is het?

Hoewel een les IntenSati door het bijbehorende uitschreeuwen van mantra’s op het eerste zicht meer op een alternatieve misviering dan een work-out lijkt, is deze spirituele sport niet voor doetjes. Met een mengeling van dans, martial arts en kracht- en conditietraining streef je naar specifieke targets, werk je aan een gezond en sterk lichaam en ga je al puffend en zwetend op zoek naar het geluk van binnenuit.

Waarom?

Inner peace, dat is wat je volgens IntenSati trainer Patricia Moreno bereikt tijdens deze cultwaardige work-out. Tenminste, als je daarvoor openstaat. Wie naast een sterk lichaam ook een sterke geest wil kweken, moet dat volgens Moreno heel bewust aanpakken. Pas wanneer jij je eigen prestaties en vermogen eerlijk onder de loep durft te nemen, zal je work-out niet alleen de buiten-, maar ook de binnenkant een flinke opfrisbeurt geven.

Waar? Check www.satilife.com.

Qoya

Wat is het?

Uitvindster Rochelle Schiek omschrijft haar work-out als een ‘verschuiving in je bewustzijn’. In gewone mensentaal? Door een combinatie van yoga, dans en sensuele bewegingen maakt Qoya – wat in stamtaal ‘koningin’ betekent – je bewust van de sterkte en de schoonheid van het vrouwenlichaam. Het is een women-only work-out waarbij vooral je heupen, je schouders en je armen het meeste werk verrichten.

Waarom?

Je op-en-top vrouw voelen, je goed voelen in je eigen lichaam en je remmingen loslaten, dat is het doel van een Qoya-sessie. Sensualiteit, schoonheid en vrouwelijke kracht staan centraal. En daar kunnen we allemaal een extra dosis van smaken.

Waar? Check www.qoya.love.

SoulCycle

Wat is het?

Fietsen bij kaarslicht, een zweterige seance of een lifecoach op de velo. Dat is hoe je het ietwat absurde SoulCycle het best omschrijft. Toch heeft de spirituele variant op spinning een heuse online following. Tijdens een les SoulCycle wordt een potje indoorfietsen (af en toe zelfs met je ogen dicht) gecombineerd met aroma’s van geurkaarsen en het geschreeuw van motiverende mantra’s.

Waarom?

Naast een ijzersterke zelfbeheersing om niet in de slappe lach te schieten, is SoulCycle volgens aanhangers de manier bij uitstek om jezelf ‘in het heden te plaatsen’, levensdoelen voor jezelf te stellen en te leren hoe je in het leven staat als de beste versie van jezelf. Wij zien het vooral als een manier om te spinnen zonder die irritante, overcommerciële fitnessmuziek.

Waar? Check www.soul-cycle.com.

The WillPower Method

Wat is het?

The WillPower Method is een eerder klassieke HIIT (High Intensity Interval Training) die een stevige bodyweight training combineert met een calorieverbrandende conditietraining. Het bijzondere aan deze klassiek-ogende fitnessroutine? Je doet hem op je blote voeten. Bovendien focust de work-out op het contact tussen je voeten en de aarde en speelt een goede houding, je balans en het contact met de vloer een grote rol doorheen de hele routine.

Waarom?

Door te sporten op blote voeten sta je in het leven sterker in je schoenen. Dat is het idee achter The Willpower Method. Door te trainen op je blote voeten word je niet alleen bewuster van hoe je letterlijk met je voeten in de aarde staat, maar krijg je ook een betere controle over je mentale kracht en je plek in de wereld.

Waar? Check www.willpowermethod.com.

Sport en spiritualiteit, een match made in heaven

Vraag aan honderd vrouwen waarom ze sporten en de meerderheid antwoordt: voor een mooier lichaam. Al te vaak vergeten we hoe goed bewegen wel is voor onze mentale gezondheid en wel om deze drie redenen.

  1. Je haalt er meer voldoening uit

Door te focussen op de mentale kracht die je kweekt tijdens een stevige work-out zal je er veel meer voldoening uit putten. Je ziet misschien niet meteen resultaat in de spiegel, maar aan je binnenkant verandert er wat bij elke sportsessie, en ook die resultaten zijn meer dan de moeite waard.

2. Je wordt bewuster van je eigen lichaam en kracht

Door regelmatig te sporten, krijg je meer controle over je lichaam. Je leert jezelf vanbinnen en vanbuiten kennen. Je krijgt dus niet alleen een mooiere huid, maar je zal er je ook beter in voelen en het beter kunnen inzetten in je dagelijkse bezigheid.

3. Je stijgt boven jezelf uit

Iedereen krijgt graag een schouderklopje, maar ook jezelf toejuichen voelt heerlijk. Weer een nieuw target bereikt, record verbroken of grens verlegd? Waarom zou je dan de rest van de dagelijkse bekommeringen niet kunnen crushen als een baas?

Lees ook: