Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

Feit of fabel?

‘Een kind dat zich verstikt, geef je klopjes op de rug’: 10 mythes over hulpverlening bij kinderen ontkracht

De redactie

Je moet kinderen melk geven wanneer ze iets giftigs ingenomen hebben of bij een bloedneus moet je het hoofd naar achter kantelen. Door de jaren heen zijn er een heleboel mythes ontstaan rond de hulpverlening bij kinderen. Sommige zijn gedeeltelijk waar, andere zijn dan weer volledig van de pot gerukt. Hoog tijd om een aantal van die mythes te ontkrachten!

 ‘Kinderen schreeuwen om hulp als ze dreigen te verdrinken.’


FABEL. Kinderen die verdrinken, roepen zelden om hulp en zwaaien niet met hun armen.

Hoe komt dat?

Dat komt doordat het ademhalingssyteem is ontworpen om te ademen. Spraak komt pas op de tweede plaats en is dus minder prioritair. De mond van iemand die verdrinkt is ook niet lang genoeg boven water om adem te halen en ook nog om hulp te roepen.

Men zwaait ook niet om hulp doordat men instinctief de armen zijwaarts zal strekken om zich zo boven het wateroppervlak te kunnen duwen.

‘Een wondje dek je niet af zodat er zich een korstje kan vormen.’


FABEL. Een vochtige wonde geneest sneller en zorgt voor minder littekenweefsel.

Hoe komt dat?

Wanneer de wonde vochtig is, maakt het lichaam epitheelcellen aan. Deze cellen herstellen de huid en hebben vocht nodig om te kunnen groeien en zo de wond te sluiten. Door een gel aan te brengen op de wond kunnen bacteriën van buitenaf ook niet in contact komen met de wond wat de kans op een infectie vermindert. Sinds enkele jaren wordt dus geadviseerd om de wonde goed te bevochtigen met een hydragel.

‘Een kindje dat stopt met ademen tijdens een drift of huilbui blaas je best even in het aangezicht.’


FABEL. Het kindje herpakt zich sowieso. Je kunt beter geen enkele vorm van aandacht geven en het kind even negeren.

Hoe komt dat?

Het fenomeen wordt ‘Breath holding spell’ genoemd en is al meermaals onderzocht. 1 op 20 kinderen zou het al eens doen en het wordt vooral gezien bij kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar oud. Het komt voor wanneer het kind erg boos is, gefrustreerd is of pijn heeft. Het kind weet nog niet hoe het met deze gevoelens moet omgaan en vergeet daardoor te ademen. Sommige kinderen doen het enkel om aandacht te trekken. Ook wanneer je kindje hierdoor flauwvalt, zal de ademhaling onmiddellijk terug op gang komen. Door op dat moment aandacht te geven, zouden de aanvallen eerder kunnen toenemen.

‘Een kind dat iets giftig heeft gegeten of gedronken, laat je braken of geef je melk.’


FABEL. Het kind laten braken, melk of water toedienen, kan de situatie erger maken.

Hoe komt dat?

Afhankelijk van het ingenomen product zal een bepaalde behandeling worden geadviseerd. En die kunnen dus erg van elkaar verschillen. Het is aangewezen om steeds telefonisch advies te vragen aan het anti-gif-centum op het nummer 070/245.245.

Tijdens het braken kunnen chemicaliën de slokdarm en mondholte ook verbranden. De zuurtegraad van melk kan het effect van bepaalde producten versterken en water toevoegen aan schuimverwekkende producten kan leiden tot verstikking. Vaak wordt geadviseerd om actieve houtskool te gebruiken om te voorkomen dat het product in de bloedbaan terecht komt. Ook hier enkel op advies van het anti-gif-centrum of de arts!

‘Bij een bloedneus kantel je het hoofd naar achter.’


FABEL. Laat het kind vooroverbegogen zitten en duw de neus onderaan een 10-tal minuten onafgebroken dicht. Op die manier zal de bloeding vlug stelpen.

Hoe komt dat?

Door het hoofd naar achter te kantelen, kan bloed in de spijsvertering terechtkomen. Doordat bloed moeilijk verteert, is de kans groot dat het kind misselijk wordt en het bloed zal uitbraken. Deze houding zal de stelping ook niet bevorderen.

‘Een kindje dat zich verslikt, geef je vlug enkele klopjes op de rug.’


FABEL. Het kind zal spontaan beginnen hoesten. Die reflex zal ervoor zorgen dat het voorwerp terug in de mond komt. Je moedigt dus beter het hoesten aan.

Hoe komt dat?

Wanneer je op de rug klopt tijdens het hoesten, kan het voorwerp dieper naar beneden zakken en de luchtweg volledig blokkeren. Wanneer het kind niet meer kan hoesten of praten, is er sprake van verstikking. Bij verstikking moet je snel en correct ingrijpen.

‘De medische hulpdiensten kunnen zien waar ik mij bevind.’


FABEL. De hulpdiensten kunnen jouw locatie niét traceren wanneer je belt met een mobiel toestel.

Hoe komt dat?

Een mobiel signaal traceren duurt lang en de hulpdiensten moeten hiervoor verschillende procedures doorlopen. Je moet de plaats waar je je bevindt dus zelf doorgeven of jouw locatie zo nauwkeurig mogelijk beschrijven. Er bestaan gratis apps die hierbij helpen. De app ‘echo 112 – de pocket life saver’ zal bijvoorbeeld gebruik maken van je gps signaal om jouw locatie te bepalen en deze gegevens kunnen op hun beurt geraadpleegd worden door de hulpdiensten.

‘Een kind beademen tijdens een reanimatie hoeft niet.’


FABEL. Wanneer het kind niet onmiddellijk beademd wordt tijdens een reanimatie liggen de overlevingskansen aanzienlijk lager.

Hoe komt dat?

Het is inderaad zo dat de beademing bij volwassenen geen prioriteit krijgt, maar wel de hartmassage. Bij een kind ligt het enigszins anders. De oorzaak van de ademhalingstilstand is meestal een gebrek aan zuurstof. Door onmiddellijk zuurstof toe te dienen en dan pas de hartmassage op te starten is de overlevingskans groter.

‘Wanneer het kind huilt na een val is het meestal niet ernstig.’


FABEL. Ook wanneer het kind huilt of geen onmiddellijke klachten vertoont kan het ernstig zijn.

Hoe komt dat?

Het is inderdaad zo dat kinderen die een hersenschuddig hebben opgelopen vaak een suffe of slaperige indruk maken. Ook zal een kind dat zich helemaal niet goed voelt angstig worden en energie willen sparen voor de vitale functies van het lichaam. Anderzijds kan het kind huilen omdat het heel veel pijn ervaart en moet er bij elke val of impact met enige voorzichtheid worden gehandeld.

‘Een kind met hoge koorts stop je in een koud bad.’


FABEL. De extremiteiten afkoelen met lauwe vochtige doeken zal de temperatuur van het kind doen dalen.

Hoe komt dat?

Wanneer je het kind in een koud bad stopt, kan het grote verschil in temperatuur het kind in een shock doen belanden. Het lichaam verliest vooral warmte via het hoofd, de handen en de voeten. Een lauwe vochtige doek op deze plaatsen aanbrengen (eventueel in combinatie met koortswerende middelen) zou moeten volstaan om de koorts te doen afnemen en beperkt de risico’s.

[td_smart_list_end]

Wil jij ook alles te weten komen over hulpverlening bij kinderen? Child Care Academy organiseert regelmatig workshops over EHBO bij baby en kind op verschillende locaties in Vlaanderen. Zelfs bij u thuis in de vorm van een homeparty.

Neem een kijkje op de website www.child-care-academy.org of stuur een mailtje naar info@child-care-academy.org.

 

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '