Home Nieuws Crèches mogen vanaf 2019 langer openblijven zonder extra kosten voor de ouders

Crèches mogen vanaf 2019 langer openblijven zonder extra kosten voor de ouders

Zo kunnen mama's en papa's werk en gezin veel beter combineren.

Shutterstock

Werkende ouders moeten zich vaak haasten om hun kind op tijd af te halen in de crèche. Blijft hun kleine spruit iets langer, dan betalen ze daar een woekerprijs voor. Dat is vanaf volgend jaar verleden tijd. Dan mogen crèches vroeger openen en later sluiten zonder extra kosten voor de ouders.

Veel diensten zijn niet echt voorzien op normale werkuren. Ze openen ‘s ochtends pas om 9 uur en sluiten ‘s avonds al om 18 uur of vroeger. Zo hebben we al meermaals gevloekt op bpost als we alweer voor gesloten deuren stonden om ons langverwachte pakje op te halen of geraken we maar niet naar het gemeentehuis om onze nieuwe identiteitskaart in orde te brengen. Hetzelfde verhaal geldt voor de crèches, maar daar komt vanaf 2019 verandering in.

Een kinderopvang moet nu minstens 11 uur per dag open zijn tussen 6 uur ‘s ochtends en 20 uur ‘s avonds. Heel wat crèches doen dan ook de deuren open om 7 uur en sluiten om 18 uur. Kom je als ouder je kind meer dan een halfuur na sluitingstijd oppikken, dan betaal je voor dat laatste uur een woekertarief van 160 procent van de dagprijs. De opvang krijgt immers geen subsidies voor die extra uren. ‘Het zou voor ouders al een enorme hulp zijn als ze hun kind een uurtje vroeger kunnen brengen of een uurtje later kunnen ophalen’, aldus Nele Wouters van Kind en Gezin.

‘Werk en gezin beter combineren’

Er is nu goed nieuws, want gesubsidieerde crèches – die zijn goed voor 75 procent van de opvangplaatsen – krijgen vanaf volgend jaar toestemming én subsidies van de Vlaamse overheid om langer open te blijven én om vroeger te openen zonder dat je daar als ouder extra kosten voor moet betalen. Kinderopvang zal vanaf dan ook op feestdagen en in weekends tegen hetzelfde tarief mogelijk zijn. ‘Zo kunnen ouders werk en gezin veel beter combineren’, aldus minister van Welzijn Jo Vandeurzen in Het Laatste Nieuws.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.