Home Lifestyle Body Zwanger? Deze dingen mogen écht niet ontbreken op je geboortelijst

Zwanger? Deze dingen mogen écht niet ontbreken op je geboortelijst

De beste tips van onze redactiemama's.

Geboortelijst
© Zelle Duda / Raul Angel via Unsplash

Hoera, je bent zwanger! Hoera, je mag babyspullen kopen! Maar, euh… heb je echt al die honderden items van op de gemiddelde geboortelijst nodig? Een handige checklist.

Geweldig toch, shoppen voor je kersverse baby? Weet je al of het een jongen of een meisje is? Of wordt het ook voor jou een fantastische verrassing? Vanaf een maand of zes zwangerschap kan je een geboortelijst aanleggen bij je favoriete babywinkel. Eindelijk brengen al die cadeaus die jij al kocht voor de mini’s van je vriendinnen, nichten, collega’s  achternichten, buurmeisjes, verre kennissen van je ouders en wie-weet-wie-nog-allemaal ook eens wat op. Uiteraard zullen de professionals je met veel plezier met raad en daad bijstaan in je zoektocht naar de mooiste, hipste en handigste babyspullen, maar extra ervaring kan nooit kwaad.

Applaus voor tweedehandsjes

Even voor de duidelijkheid: je hoeft echt niet alles nieuw te kopen. Nee, écht niet. Tweedehands is helemaal hip. Zoek het ook niet te ver. Je kan 2dehands.be of Marktplaats afspeuren naar praktische babykoopjes, maar misschien staat het wiegje waarin jij of je lief als baby sliep (zo schattig!) nog wel op de zolder van jullie ouders te verstoffen? Of is een van de kleintjes van je vriendinnen z’n maxicosi of buggy net ontgroeid? Je zou verbaasd zijn hoeveel dure spullen je van anderen kan lenen of voor een prikje kan overkopen. Ga je voor borstvoeding, dan kan je vast ergens zo’n worstkussen lenen. Gewoon een nieuwe hoes erover, en klaar!

En voor de handige Henriëtta’s onder ons: een ouderwets kastje geef je met een likje verf, wat sjablonen en leuke deurknopjes een totaal nieuwe look. Wedden dat je extra hard scoort met je geüpcyclede kamer? Ook een wipper, badje, buggy, park, draagzak en autostoel zijn praktische dingen die je eigenlijk makkelijk kan doorgeven. Let er wel op dat de dingen die je koopt of krijgt in goede staat zijn én de veiligheid van je baby kunnen garanderen. Oh, en een fikse poetsbeurt kan nooit kwaad.

Op de geboortelijst

1 / 23
Dekentje
Verzorgingskussen + extra hoezen
Slaapzakjes
Babyfoon
Buggy en maxicosi
Verzorgingstas
Badje
Set washandjes
Set handdoeken
Tasje met badproducten
Tetradoeken
Manicuresetje
Babythermometer
Kleertjes
Flessenset
Poederverdeeldoos
Meegroeistoel
Slabbetjes
Lepeltjes
Speelmat
Twéé knuffel(doekje)s
Kleine rammelaar
Reisbedje
Dekentje
Dekentje

Je kan een apart wiegje kopen, maar de draagmand van je koets kan ook. Uiteraard horen daar ook een passende matras, matrasbeschermer en hoeslakentjes bij. Een lakentje gebruik je dan waarschijnlijk weer bitter weinig. Een dekentje is wél handig, voor in de buggy, in het park, op uitstap…

€ 64,95 – Mies & Co via De Bijenkorf

Verzorgingskussen + extra hoezen
Verzorgingskussen + extra hoezen

Be prepared voor véél luiers. En voorzie ook uitgelopen luiers en dus meer dan één waskussenhoes.

€ 39,96 – Heart of Gold via De Gele Flamingo

Slaapzakjes
Slaapzakjes

Denk in seizoenen en in de juiste maten. Veel lijsten vermelden warmwaterkruikjes, maar als je een kersenpitkussen in het bedje legt, bereik je hetzelfde effect.

€ 22,50 – HEMA

Babyfoon
Babyfoon

Eentje met video is een leuk snufje, maar je bereikt hetzelfde met een smartphone en een app.

€ 59,50 – Bol.com

Buggy en maxicosi
Buggy en maxicosi

Kies er eentje die je voor alles kan gebruiken; met draagmand, ook geschikt om je maxicosi op te zetten en omvormbaar tot buggy als je kind zelfstandig kan zitten. Nu we het toch over vervoer hebben; een maxicosi is écht een must, een draagdoek of buik- of rugdrager is een heel persoonlijke keuze.

Vanaf € 1250 – Bugaboo via Bol.com

Verzorgingstas
Verzorgingstas

Je hoeft geen duur designexemplaar te kopen, let vooral op functionaliteit. Een mooie, grote handtas kan trouwens ook prima!

€ 98,95 – Childhome via Bol.com

Badje
Badje

Tenzij je een grote lavabo of een makkelijk bereikbaar groot bad hebt, want dan kan je dat ook gebruiken. Een tummytub ziet er schattig uit, maar echt noodzakelijk is het niet.

€ 64,89 – LUMA via Bol.com

Set washandjes
Set washandjes

Koop meteen een schattige set, dan gaat je kleuter des te makkelijker in bad.

€ 13,95 – Bol.com

Set handdoeken
Set handdoeken

Die mét hoodie zien er niet alleen schattig uit, ze houden je baby ook lekker warm.

€ 27 – De Bijenkorf

Tasje met badproducten
Tasje met badproducten

Kan je nog even mee wachten: badproducten voor je baby, want van het ziekenhuis krijg je sowieso een setje mee. Zo kan je meteen zien hoe gevoelig het velletje van je kind is.

€ 14,95 – Naïf via De Bijenkorf

Tetradoeken
Tetradoeken

Voor je een baby krijgt, heb je er nog nooit van gehoord. Nu worden ze je beste vriend. Je kan er álles mee: mondjes schoonmaken, lijfjes afdrogen, je borstvoedende boezem afschermen, moeilijke slapers mee inbakeren, als dekentje gebruiken… On-mis-baar!

€ 10 – HEMA

Manicuresetje
Manicuresetje

Ja, echt, eentje met een mininagelknipper, -vijl en -schaar. Je zal er echt van schrikken hoe snel die nageltjes groeien.

€ 5,50 – HEMA

Babythermometer
Babythermometer

Een simpele thermometer does the trick, een gesofisticeerde hoofdthermometer is echt geen must.

€ 11,95 – Bol.com

Kleertjes
Kleertjes

Keischattig, die minijeansjes en jurkjes op schaal, maar niet zo handig voor een baby die de hele dag in z’n wieg ligt. Ga vooral voor rompertjes (en veel ervan) en kleertjes in soepele stoffen, zoals pyjama’s, leggings, T-shirts, sokjes… In het ziekenhuis krijg je trouwens een mutsje, maar ook krabwantjes kunnen handig zijn voor die verbazingwekkend lange babynageltjes.

€ 27,99 – La Redoute

Flessenset
Flessenset

De keuze is ein-de-loos! Flesjes tegen krampen, borstimiterende exemplaren, vrolijk gekleurde varianten… Wil je uitsluitend borstvoeding geven, dan kan je daar nog even mee wachten.

€ 22,99 – Bol.com

Poederverdeeldoos
Poederverdeeldoos

Handig, en goedkoper te vinden in een niet-baby-speciaalzaak.

€ 2,25 – HEMA

Meegroeistoel
Meegroeistoel

Het lijkt een grote investering, maar seriously: het is het waard. Met het bijbehorende babynestje kan je het al heel snel gebruiken. Gezellig, je jongste gezinslid mee aan tafel hebben!

€ 199 – Stokke

Slabbetjes
Slabbetjes

Je wil echt niet weten hoeveel slabbetjes je erdoor zal jagen. Oh, en koop grote exemplaren. Je wil ook niet weten hoe ver een baby kan mikken.

€ 13 – Liewood via De Bijenkorf

Lepeltjes
Lepeltjes

Op maand vier groentepap, op maand zes fruitpap… Die geef je uiteraard met een lepel. Degene die van kleur veranderen, vonden wij niet nodig; je vertrouwt die als kersverse mama toch niet.

€ 9,95 – De Bijenkorf

Speelmat
Speelmat

Eentje met een speelboog is extra interessant.

€ 62,91 – Skip Hop via Bol.com

Twéé knuffel(doekje)s
Twéé knuffel(doekje)s

Een zacht knuffeldoekje dat je vanaf de geboorte bij je baby kan leggen. En ja, koop er meteen twee om drama’s te vermijden. You’ll thank us later!

€ 19 – Liewood via De Bijenkorf

Kleine rammelaar
Kleine rammelaar

Baby’s houden van het geluid én hij staat leuk op de foto’s.

€ 25 – Liewood via De Bijenkorf

Reisbedje
Reisbedje

In het begin slaapt je baby nog het best in de draagmand van je koets, maar daarna is een reisbedje handig voor op verplaatsing. En niet alleen voor op vakantie, ook voor een avond bij vrienden of een logeerpartijtje bij oma en opa.

€ 63,99 – La Redoute

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.