Home Lifestyle Hongarije keurt anti-homowet goed: homo- en transseksualiteit gelijkgesteld met pedofilie

Hongarije keurt anti-homowet goed: homo- en transseksualiteit gelijkgesteld met pedofilie

Holebi's en trans personen mogen niet meer getoond worden in film, op tv of eender waar minderjarigen aanwezig kunnen zijn.

hongarije homo
© Getty

Een schokgolf ging dinsdagavond door Europa en bij uitbreiding de rest van de wereld. In Hongarije, een land dat centraal in het moderne Europa gelegen is, werd een wet goedgekeurd die homo- en transseksualiteit gelijkstelt met pedofilie. In Boedapest en ook bij ons kwamen mensen op straat om te protesteren tegen de verwerpelijke beslissing.

De omstreden wet is een voorstel van premier Viktor Orban en zijn conservatieve Fidesz-partij. Het voorstel houdt in dat er geen ‘promotie’ gemaakt mag worden voor homo- en transseksualiteit in ruimtes waar ‘minderjarigen aanwezig kunnen zijn‘. Overal dus. Concreet betekent dat dat er geen films of series met homoseksuele of trans personen op tv getoond zullen worden en geen boeken met niet-heteroseksuele of niet-cis personages gepromoot mogen worden. Reclamecampagnes waarin mannelijke koppels te zien zijn worden geschrapt, en ga zo maar door. Ook op school mag er geen voorlichting gegeven worden over homo- en transseksualiteit. Het voorstel van Orban werd dinsdag goedgekeurd door 157 afgevaardigden.

Orban wil met zijn voorstel ‘kinderen tegen pedofielen beschermen’. Dat staat te lezen in de toelichting bij de wet. In die tekst stelt hij homoseksualiteit, transseksualiteit, pedofilie en seksuele misdrijven aan elkaar gelijk. Vorig jaar maakte Orban het al zo goed als onmogelijk voor homokoppels om kinderen te adopteren.

Sancties

Het is niet te vatten dat zulke discriminerende en mensonterende wet goedgekeurd kan worden in wat een moderne democratie zou moeten zijn. Volgens VRT NWS zal Europa het hier dan ook niet bij laten. VRT-correspondent Stefan Bos verwacht sancties voor Hongarije. Hij weet te vertellen dat de vertegenwoordiger van de mensenrechten in Europa heeft gezegd dat het absoluut niet kan dat Hongarije zich niet houdt aan de Europese waarden.

Lees ook: