Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
hittegolf
© Getty

3. Plaats een met ijs gevulde kom voor de ventilator.

11 doeltreffende tips om het hoofd koel te houden

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Love it or hate it, maar het blijft verstikkend warm de komende dagen. Hoewel het bij deze tropische temperaturen dik oké is om met zwemvijvers en zweetsnorretjes rond te lopen, willen we niet dat onze gezondheid gaat lijden onder de hitte. Met deze elf tips kan je ook tijdens de hete temperaturen het hoofd koel houden.

We worden er vaak genoeg aan herinnerd: het wordt vandaag en morgen snikheet. Maar weet je wel hoe je het voor jezelf de komende dagen comfortabel kan houden? Dat dachten we al! Daarom verzamelden we enkele cruciale tips om de hitte zonder al te veel gezaag en gepuf te doorstaan.

Luister naar je lichaam.

No stress, het is doodnormaal dat je zweet en je bent heus niet alleen! Toch moet je je lichaam goed in de gaten houden en alert zijn voor symptomen die kunnen wijzen op uitdroging of een zonneslag. Hoofdpijn, duizeligheid, overmatig zweten of een versnelde hartslag kunnen de eerste symptomen zijn van zo’n zonneslag. Heb je het gevoel dat jij of iemand uit je omgeving veel van die symptomen vertoont? Zoek dan een koele plaats op en probeer goed te drinken. Blijft de toestand verslechteren? Twijfel dan niet om contact op de te nemen met je arts! Onze tip? Blijf gewoon lekker binnen en speel gezelschapsspelletjes of kijk een hele dag naar zwoele zomerfilms.

Check je woning.

Bereid je voor en maak je huis helemaal warmteproof. Probeer de hitte op alle mogelijke manieren buiten te houden. Doe je gordijnen dicht of doe de rolluiken naar beneden en controleer of de ventilatoren van de koelkast en diepvriezer goed werken. Is het te heet om naar buiten te gaan? Haal dan genoeg water, voedsel en medicijnen in huis!

Zorg voor een briesje.

Is die ventilator niet efficiënt genoeg? Plaats dan een met ijs gevulde kom voor het toestel. Wanneer het ijs begint te smelten zal de temperatuur in de kamer dalen.

Eet kleinere porties.

Hoe groter je maaltijd, hoe meer warmte je lichaam nodig heeft om het voedsel te verteren. Eet op regelmatige tijdstippen kleinere porties. Zo zal je lichaam minder snel warm worden en geef je het voldoende tijd om te rusten.

Ga voor linnen en katoen.

Probeer enkel kledingstukken uit linnen en katoen uit je kast te nemen. Waarom? Je lichaam kan veel beter ademen in katoen dan in synthetische stoffen. Vermijd donkere stoffen en draag witte kledingstukken, die reflecteren de zon veel beter. Ga je naar buiten? Vergeet dan geen zonnebril en een hoed mee te nemen!

Eerst water, de rest komt later.

Vergeet zeker niet te drinken! Laat die cocktails even voor wat ze zijn, want alcohol zal je lichaam nóg sneller doen uitdrogen. Toch nood aan een verfrissing? Leg je glazen dan even in de diepvriezer!

Blijf met de voeten op de grond.

Wanhopig op zoek naar een slaapplaats waar het niet te warm is om in te dommelen? Ga dan op de grond, of in de kelder liggen. Het klinkt gek, maar warmte stijgt, dus hoe hoger je ligt, hoe warmer het in je bed zal zijn. Een hangmat in de tuin is ook altijd een optie, natuurlijk!

Was je polsen.

Houd je polsen en voeten onder ijskoud water voordat je de deur uitgaat. Door het koude water krijg je het gevoel dat je lichaam heel snel afkoelt en zal je het net iets langer kunnen volhouden. Toch nog te warm? Maak dan een handdoek nat met koud water en leg die op je voeten of in je nek.

Houd je ademhaling onder controle.

Ook de lessen biologie kunnen tijdens de hittegolf van pas komen: adem in door je mond en uit door je neus om een verkoelend effect te creëren. Theorie: wanneer je op die manier inademt, helpt je speeksel de lucht af te koelen voordat die naar je longen wordt gevoerd.

Plaats je dagcrème in de koelkast.

Het is misschien niet iets waar je meteen aan denkt, maar zet al je crèmes en maskertjes in de koelkast. Zo kan je je lichaam de nodige verkoeling geven én blijft je huid voldoende gehydrateerd.

Blijf bereikbaar.

En dat niet alleen voor je eigen gezondheid, maar ook voor de gezondheid van je ouders of grootouders. Bel ze regelmatig op om te vragen of alles oké is en luister goed om te achterhalen of ze nog wel aandachtig genoeg zijn.

Meer tips: 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '