Home Lifestyle HITTEGOLF: de belangrijkste tips om je baby te beschermen

HITTEGOLF: de belangrijkste tips om je baby te beschermen

Een interessante handleiding voor de kersverse mama of mommy to be!

© Kyle Nieber via Unsplash

De hittegolf kwam redelijk onverwacht en voor kersverse mama’s is het dan ook niet meteen duidelijk (lees: kleine paniekaanval) hoe ze hun baby’tje het best kunnen beschermen tegen de hitte. We feel you, en daarom vroegen wij raad aan de experts van Kind & Gezin.

Mama van een kleine huilebalk? Dan kan het weleens zijn dat je het nu extra moeilijk hebt om je baby’tje te kalmeren. Om de bloedhete (en vervelende) situatie voor jezelf en je baby iets makkelijker en veiliger te maken, lijsten we samen met Kind & Gezin enkele belangrijke tips op. Succes!

Drinken

Het is heel eng om niet te weten of je kindje wel genoeg melk heeft gedronken, en al zeker als het warm is buiten. Is je kindje jonger dan 6 maanden, dan mag je hem nooit of te nimmer iets anders te eten of te drinken geven. Zelfs niet als het snikheet is buiten. Waar je dan wel rekening mee moet houden?

 • Geef je borstvoeding? Dan mag je de baby extra aanleggen om in zijn vochtbehoefte te voorzien, zelfs om het uur als dat nodig is. Het is dan wel heel belangrijk dat je zelf voldoende drinkt om het verhoogde vochtverlies aan te vullen.
 • Als je flesvoeding geeft, is het ook nodig om één flesje meer te geven.
 • Wacht tot je merkt dat de baby zelf dorst heeft en geef hem dan pas zijn flesje. Zo weet je perfect wanneer hij zijn voeding echt nodig heeft. Hou er dus rekening mee dat hij vroeger kan aangeven wanneer hij dorst heeft!
 • Of hij dan toch nog uitdrogingsverschijnselen kan vertonen? Ja, en daarom moet je de symptomen goed in de gaten houden. Heeft je kindje minder dan zes plasluiers per dag en ziet de urine lichtgeel? Dan kan je raad vragen aan je dokter. Braakt je baby of heeft hij diarree? Dan is het zeker noodzakelijk om meteen je arts te raadplegen!

Hittestress vermijden

Omdat ze hun lichaamstemperatuur nog niet goed kunnen regelen, zijn kindjes zijn heel gevoelig voor temperatuurschommelingen, en al zeker als het plots heel warm wordt. Om het voor jouw kindje zo aangenaam mogelijk te maken en een hitteslag te vermijden, kan je deze tips zeker gebruiken!

 • Laat je kindje tijdens de zomermaanden lichte katoenen kleding dragen.
 • Probeer de kinderkamer zo koel mogelijk te houden, maar pas wel op voor de tocht, want ook die kan je kindje ziek maken.
 • Koel je kindje regelmatig af door het eventjes in bad te stoppen of te besprenkelen met water.
 • Vergeet nooit om een parasol op de kinderwagen te plaatsen, want onder de kap kan het heel snel warm worden.
 • Zorg dat je kindje voldoende rust en probeer onnodige stress of inspanningen te vermijden.

Is je kindje rusteloos, prikkelbaar, heeft het warm of heeft het krampen in de armen, benen of buik? Dan kan het weleens zijn dat je baby hittestress heeft. Dat is niet meteen een reden tot paniek, maar zorg er dan wel voor dat je je kindje naar een koele plek brengt en het laat afkoelen. Laat het voldoende drinken en raadpleeg je arts als je je toch zorgen maakt.

Bescherming tegen uv-stralen

Uv-stralen zijn voor iedereen gevaarlijk, maar zeker voor je kleintje. Je hoeft je zeker niet met je baby op te sluiten in de kelder, maar zorg er wel voor dat jullie allebei goed beschermd zijn als jullie naar buiten gaan:

 • Willen jullie toch van de zomer genieten? Dat mag, maar met mate, want een babyhuidje is veel gevoeliger voor uv-stralen. Zorg er wel voor dat je baby in de schaduw zit en wrijf hem of haar 20 minuten op voorhand in met een zonnecrème. Vergeet zeker niet om ook de oortjes, handpalmen en jukbeenderen in te smeren!
 •  Neem een petje of hoedje mee, zodat het hoofd van je kindje beschermd is en ook de ogen goed verstopt zitten, want die zijn héél kwetsbaar.

Voor meer babytips kan je altijd terecht op de website van Kind & Gezin.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.