Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
hittegolf auto
© Unsplash

Bij warme temperaturen gebeuren immers een derde meer zware verkeersongevallen.

TIPS: zo zit je alerter achter het stuur tijdens deze hittegolf

Herlinde Matthys
Herlinde Matthys Webjournalist

Uit een analyse van veiligheidsinstituut Vias blijkt dat er tijdens een hittegolf ruim een derde meer zware verkeersongevallen gebeuren. Mobiliteitsorganisatie VAB geeft tips hoe we alert kunnen blijven in de auto als het buiten snikheet is.


Veiligheidsinstituut Vias vergeleek de ongevallencijfers in ons land met die tijdens officiële hittegolven. Het kwam zo tot de conclusie dat het warme weer wel degelijk impact heeft op het aantal verkeersongelukken. Zo zijn er als het buiten snikheet is 31 procent meer ongevallen met zwaargewonden dan op een doorsneedag. Ook het aantal ongevallen met een letsel of zelfs met een dodelijke afloop stijgt, als het kwik buiten meer dan dertig graden bereikt.

Daar zijn volgens Vias twee redenen voor. ‘Eerst en vooral zijn er als het mooi weer is buiten veel meer voetgangers en fietsers op de baan’, aldus woordvoerder Stef Willems. ‘En dat zijn nu eenmaal kwetsbare weggebruikers. ‘Ten tweede daalt de waakzaamheid van de bestuurders door de hoge temperaturen.’

‘Een flesje water is de beste copiloot’


Om ervoor te zorgen dat iedereen veilig en wel op zijn of haar bestemming geraakt, vroegen we aan woordvoerster Joni Junes van de mobiliteitsorganisatie VAB om ons enkele tips te geven om scherp achter het stuur te blijven zitten bij deze tropische temperaturen.

Hydratatie

Zorg ervoor dat je gehydrateerd blijft, dus drink genoeg voor je in de auto stapt en ook tijdens het rijden zelf. Neem altijd een fles(je) water met je mee, dat is in deze temperaturen dé ideale copiloot! Frisdrank, water, koffie, thee, allemaal goed. Alcohol, daarentegen, vermijd je zoals altijd het best als je nog achter het stuur moet kruipen.

Airco

Probeer de temperatuur in je auto naar beneden te halen. Heb je een airco, dan is dat natuurlijk geen probleem. Wie dit niet heeft, draait best de ramen open zodat er voldoende luchtcirculatie en frisse lucht is in de auto. Wat ook helpt om die hitte uit je wagen te houden, is je auto in de schaduw parkeren, een scherm op je voorruit plaatsen of een natte doek op je dashboard en stuur leggen.

Zonnebril

De zon op onze snoet is heerlijk, maar niet als we aan het rijden zijn. Voortdurend je ogen dichtknijpen, is niet alleen nefast voor die rimpels op je voorhoofd, maar natuurlijk ook voor je zicht op de baan. Draag dus altijd een zonnebril als je in de auto zit, zo zie je te allen tijde wat er gebeurt voor je. Tip: laat altijd een extra exemplaar in je wagen liggen, zo kan je er nooit eentje vergeten.

Rust

Ons sociaal leven stijgt, net zoals de temperatuur, deze zomer. We gaan vaker barbecueën bij vrienden of we blijven langer plakken op een terrasje. Die zaken en de hitte die ons eenmaal in ons bed uit onze slaap houdt, zorgen ervoor dat we vaak vermoeid in de wagen kruipen. Rust dus zeker voldoende uit voor je aan je rit begint. Voel je een dipje opkomen? Pauzeer dan even aan de kant van de weg.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '