Home Lifestyle ‘Game of Thrones’-ster Emilia ‘Daenerys’ Clarke overleefde 2 zware hersenbloedingen

‘Game of Thrones’-ster Emilia ‘Daenerys’ Clarke overleefde 2 zware hersenbloedingen

Ze richtte nu een stichting op om jongeren met hersenaandoeningen te helpen en geld in te zamelen voor meer onderzoek.

© photo news

Emilia Clarke die we allemaal kennen als Daenerys uit ‘Game of Thrones’ liet bijna het leven op haar 24ste. Ze kreeg 2 hersenbloedingen en onderging 3 zware operaties.

Terwijl we allemaal ongeduldig wachten op het nieuwe en allerlaatste seizoen van ‘Game of Thrones’ deed hoofdrolspeelster Emilia Clarke (32) een opvallende onthulling. Ze schreef een artikel in The New Yorker over iets vreselijks wat haar overkwam toen ze amper 24 jaar was. Ze kreeg helemaal onverwacht niet één, maar twee hersenbloedingen en moest drie zware operaties ondergaan.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Hersenslagader gescheurd

Ze vertelt dit voor het eerst omdat de stichting die ze enkele jaren geleden oprichtte om geld in te zamelen voor meer onderzoek naar hersenaandoeningen bij jongeren eindelijk van de grond is gekomen. Emilia had net gedaan met de opnames van het eerste seizoen in 2011 toen ze plots in elkaar zakte in de kleedkamer van de fitness. Ze voelde zich misselijk, en had verschrikkelijke hoofdpijn.

Ze werd met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht en eenmaal daar aangekomen, kreeg ze de harde diagnose: er was een hersenslagader gescheurd als gevolg van een aneurysma (een verwijding of uitstulping van een slagader), en ze moest onmiddellijk geopereerd worden. De operatie duurde drie uur, en de revalidatie nadien was loodzwaar. De eerste dagen kon ze niet praten, en slaagde ze er zelfs niet in haar eigen naam te herinneren.

Stukjes bot vervangen door plaatjes titanium

Toch herstelde ze heel langzaam, en een hele tijd later stond ze alweer op de set om het tweede seizoen van ‘Game of Thrones’ te filmen. Helaas hadden de dokters een tweede aneurysma gespot in haar hersenen. Ze kon blijven doorwerken, maar het gevaar bestond dat ook die op termijn zou scheuren.

In 2013 ging ze opnieuw onder het mes. De operatie duurde dit keer twee uur, maar liep volledig fout. Ze kreeg opnieuw een bloeding, en moest onmiddellijk terug geopereerd worden. Dit keer legden de chirurgen haar schedel open. Het herstel was zwaar. Emilia verbleef een maand in het ziekenhuis, er kwam een drain uit haar schedel en stukjes bot van haar schedel werden vervangen door plaatjes titanium.

Emilia kwam er gelukkig weer helemaal bovenop. Daarom richtte ze nu SameYou op, een stichting die jongeren steunt die in dezelfde situatie als zij zitten. Ze wil geld inzamelen voor meer onderzoek naar hersenaandoeningen, en ze hoopt jonge mensen te helpen met hun herstel.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook: