Home Lifestyle 6 goede voornemens die je makkelijk kan volhouden én goed zijn voor...

6 goede voornemens die je makkelijk kan volhouden én goed zijn voor je gezondheid

Less is more!

2020
© Getty

Het nieuwe jaar is in aantocht en daar horen uiteraard een aantal goede voornemens bij. Alleen leggen we de lat vaak redelijk hoog waardoor we onze doelen meestal niet halen. Probeer daarom een reeks van kleine veranderingen door te voeren. Onderstaande voorbeelden zijn niet alleen makkelijk vol te houden, maar ze zijn ook nog eens goed voor je gezondheid. De moeite waard om eens te proberen, toch?

Komen jouw goede voornemens vaak na enkele maanden in de vuilbak terecht? Dan bestaat de kans dat je de lat iets te hoog gelegd hebt. Probeer daarom eens om het komende jaar het iets minder groots aan te pakken. Wij hebben een aantal voorbeelden op een rijtje gezet die je met gemak kan volhouden en die stuk voor stuk bijdragen aan je gezondheid.

1. Snoep verstandig

Zin in iets zoet na het eten? Wij begrijpen je maar al te goed! Alleen hoef je je geen dessert te ontzeggen omdat je bijvoorbeeld minder suiker wil eten. Wat je wel moet doen, is verstandig kiezen. In plaats van een chocoladereep naar binnen te werken, wil je eerder voor een handjevol noten gaan. Om je honger naar zoet te stillen, kan je bijvoorbeeld kiezen voor amandelen die bedekt zijn met een dun laagje pure chocolade. Zo heb je toch wat zoetigheid binnen, maar dan wel zonder een overdosis suiker. Een mooie middenweg en zo leer je om geleidelijk aan minder te snoepen.

2. Zet je wekker

Heel wat mensen onder ons krijgen te weinig slaap. Zo zou je minimum zeven uur per nacht moeten slapen, maar vaak liggen we iets te lang voor onze televisie. Stel daarom een alarm in. En dan bedoelen we niet om op te staan, maar juist om te gaan slapen. Zet bijvoorbeeld je wekker 45 minuten voor je onder de wol wil kruipen. Nog tijd genoeg om een laatste aflevering te kijken én toch nog op tijd in je bed te kruipen.

3. Let op je houding

Wil jij minder op je gat zitten, maar is dat aangezien je een zittend beroep hebt redelijk moeilijk? Probeer dan al eens meer op je houding te letten en anders te gaan zitten. Heel wat mensen buigen namelijk redelijk ver naar voren wanneer ze zitten. Resultaat? Lage rugpijn en last van je nek en schouders. Nu hoef je niet extreem rechtop te gaan zitten, maar kantel je heupen lichtjes naar voren. Zo leg je minder druk op je ruggengraat terwijl je wel nog een natuurlijke houding aanneemt. Nog iets wat kan helpen, is de hoogte van je stoel aanpassen. Je wil er eigenlijk voor zorgen dat je voeten plat op de grond staan.

4. Eet meer groenten

Gezonder eten, begint vaak bij meer groenten. Vind jij het alleen moeilijk om aan die aanbevolen hoeveelheid te komen? Wacht dan niet tot het avondeten en integreer al een portie groenten bij je ontbijt en bij je lunch. Denk bijvoorbeeld aan een toast met avocado of wat spinazie bij je roerei. Niet alleen gezonder dan een boterham met Nutella, maar ook nog eens heel lekker.

5. Leg je gsm vaker aan de kant

Schrik jij wekelijks als je je schermtijd te zien krijgt? Leg je gsm in 2020 dan wat vaker aan de kant. Alleen wil je jezelf geen aantal uur voorschrijven, maar spreek bijvoorbeeld af dat je tijdens het eten je telefoon aan de kant legt. Nog een optie is om je smartphone in je handtas te laten liggen in plaats van op je bureau. Niet alleen beter voor je schermtijd, maar ook een stuk gezelliger!

6. Ga meer te voet

Meer sporten is een voornemen dat vaker voorkomt, maar in de praktijk niet altijd haalbaar is. Toch hoef je jezelf niet te straffen omdat je niet drie keer per week in de fitness geraakt. Probeer daarom gewoon om wat vaker te voet te gaan of om je auto wat verder te parkeren. Zo kom je zonder al te veel moeite makkelijk aan die aanbevolen 10.000 stappen per dag.

Lees ook: