Home Lifestyle Het genderneutrale woord ‘they’ werd in de VS verkozen tot woord van...

Het genderneutrale woord ‘they’ werd in de VS verkozen tot woord van het jaar

Eerder dit jaar koos ook Sam Smith ervoor om voortaan aangesproken te worden met ‘they’.

© Getty

Vorig jaar werd ‘gerechtigheid’ door de Merriam-Webster American Online Dictionary verkozen tot woord van het jaar en ook dit jaar koos het online woordenboek voor een opmerkelijk woordje dat het jaar 2019 mag vertegenwoordigen. Opvallend: de term werd amper vier maanden geleden opgenomen in het woordenboek.

Het is het persoonlijk voornaamwoord ‘they’ dat in de Verenigde Staten tot woord van 2019 werd gedoopt. Het is nochtans nog niet zo lang geleden dat het in het Amerikaanse woordenboek werd opgenomen. Pas in september kreeg het de definitie ‘gebruikt voor een persoon wiens geslachtsidentiteit non-binair is’. Wat opviel? Dat het aantal zoekopdrachten met de term ‘they’ op een jaar tijd met meer dan 310% is toegenomen.

Die, hen en hun

Niet abnormaal, want meer en meer mensen wensen om niet langer met ‘hij’ of ‘zij’, maar wel met ‘hen’ aangesproken te worden. Dat is ook de taalkundigen duidelijk niet ontgaan, want het woord van het jaar wordt gekozen op basis van de populariteit. Het viel hen trouwens op dat series, films en liedjes steeds neutraler worden én dat beroemdheden het woordje ‘hen’ steeds vaker laten vallen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Onze trouwe lezers zullen zich misschien zelfs herinneren dat ook Sam Smith ervoor koos om niet langer met ‘hij’, maar met ’they‘ aangesproken te worden. Dat betekent dat de zanger zich niet thuis voelt in de binaire gendercategorieën man of vrouw en zich beter voelt bij een andere, non-binaire, genderidentiteit.

In onze woordenboeken werd ‘hen’ nog niet met die betekenis opgenomen. We hopen wel dat ons land binnenkort een voorbeeld neemt aan de Verenigde Staten. De huidige binaire voornaamwoorden hij/zij, hem/haar, zijn/haar zouden dan gezelschap moeten krijgen van ‘die’, ‘hen’ en ‘hun’.

Lees ook: