Home Lifestyle Coming-out: uit de kast komen, hoe doe je dat eigenlijk?

Coming-out: uit de kast komen, hoe doe je dat eigenlijk?

Wij lijsten de vier meest voorkomende manieren en hun voor- en nadelen op!

World Coming Out Day
© Getty

In de pridemaand geven we extra veel aandacht aan de lgbtqia+-community, omdat die gemeenschap nog steeds niet als de norm beschouwd worden. Zo is het niet voor iedereen evident om zich zomaar tegenover vrienden en familie te outen. Want, wanneer en op welke manier doe je je coming-out nu eigenlijk het best?

Om het kort en bondig uit te leggen: in principe bestaat er geen verkeerde manier om uit de kast te komen. Je hebt het recht om op je eigen tempo te beslissen wanneer je er klaar voor bent en kiest ook zelf tegen wie je het wil vertellen en op welke manier je dat wil doen. Je coming-out is iets heel persoonlijks en je mag je nooit ofte nimmer laten leiden door de mening van anderen. Het is jouw moment.

Klaar voor?

Of je vrienden en familie je geaardheid meteen zullen respecteren? Dat is jammer genoeg koffiedik kijken. Het is dan ook niet abnormaal dat je met duizend-en-een vragen in je hoofd zit en dat je helemaal niet weet hoe je dat moment op jouw eigen manier kan aanpakken.

Wij geven je een duwtje in de rug en lijsten de meest voorkomende manieren van een coming-out én hun voor- en nadelen op. Aan jou om uiteindelijk te beslissen hoe je het wil aanpakken en of je er überhaupt al helemaal klaar voor bent. Yes you can!

1. De corrigerende stijl

Je vindt het moeilijk om uit het niets over je geaardheid te beginnen. Daarom wacht je af tot je ouders of vrienden iets zeggen in de aard van ‘Wanneer ga je nu eindelijk met een vriend naar huis komen?’ Je ziet dat als het perfecte moment om hun uitspraak te weerleggen en te zeggen dat je geen vriend, maar wel een vriendin mee naar huis zal nemen. Subtiel, maar toch meteen klaar en duidelijk!

Voordeel: je voelt je niet verplicht om het te vertellen.

Nadeel: de kans dat je lang op dat ene goede moment moet wachten, is heel groot. Bovendien kan je je omgeving met een schuldgevoel opzadelen. Probeer daarom ook uit te leggen waarom je zo lang wachtte om het uiteindelijk te vertellen. Als er één ding is wat nu belangrijk is, is het openheid.

2. De formele stijl

Je bent zeker van je stuk en helemaal klaar om uit te kast te komen. Je kiest een datum uit en vraagt aan je vrienden en/of familie of ze samen met jou rond de tafel willen gaan zitten. Je begint met de klassieker ‘ik wil jullie iets vertellen’ en legt daarna uit waarom je ze hebt uitgenodigd. Wees bereid om hun vragen te beantwoorden, want daar hebben ze recht op. Net zoals jij recht hebt op respect en begrip voor je geaardheid.

Voordeel: there’s no way back.

Nadeel: hoewel je het gevoel had dat je er helemaal klaar voor was, kan je je voor en tijdens het gesprek toch nog heel onzeker voelen. Dat is doodnormaal, want je twijfels zijn nu eenmaal terecht. Laat je niet beïnvloeden door die onzekerheid en vertel nog steeds wat je van plan was om te vertellen. Maak desnoods enkele aantekeningen om de rode draad niet te verliezen.

3. De diplomatische stijl

Je vindt het zelf te moeilijk om voor je familie uit de kast komen en roept de hulp in van je beste vriend(in) om je tijdens het hele parcours bij te staan. Je kan hem/haar/hen meenemen, zodat je tijdens je coming-out gesteund kan worden of vragen of hij/zij/die het woord wil voeren. Zo krijg je het gevoel dat je er niet alleen voor staat én is er iemand die je kan bijstaan wanneer je niet meer uit je woorden geraakt.

Voordeel: je kan steeds terugvallen op iemand en staat er niet meer alleen voor.

Nadeel: het gesprek kan een beetje onpersoonlijk en onwennig overkomen. Spreek zeker op voorhand af wat je tussenpersoon wel en niet mag zeggen en in hoeverre hij/zij/die het gesprek mag leiden.

4. De triggerende stijl

Je geeft subtiele hints: je vertelt over een boek dat je gelezen hebt, kijkt samen met je ouders naar een film waarin een lesbisch koppel de hoofdrol speelt of laat Flair ‘per ongeluk’ openliggen op een bladzijde waarop in koeien van letters ‘Uit de kast komen, hoe doe je dat eigenlijk?’ staat. Wanneer je denkt dat je ouders en/of vrienden de hints wel begrepen hebben, kan je aan je eigen coming-out beginnen.

Voordeel: het voelt niet opdringerig aan en je kan je omgeving op je eigen tempo klaarstomen voor hét moment.

Nadeel: laat het niet te lang aanslepen. Hoe meer hints je geeft, hoe ongeduldiger je omgeving wordt.

Zit je na het lezen van dit artikel met een aantal vragen? Op maandag, woensdag en donderdag kan je bellen naar Lumi, een opvang- en infolijn voor al je vragen over gender en seksuele voorkeur, op het nummer 0800 99 533. Ook via hun website kan je informatie vragen of je verhaal doen.

Foto’s: © Getty
Bron: cavaria.be

Lees ook: