Home Lifestyle Vlaams Instituut Gezond Leven lanceert geluksdriehoek die je helpt om aan je...

Vlaams Instituut Gezond Leven lanceert geluksdriehoek die je helpt om aan je eigen geluk te bouwen

Bij wie vind je steun, waar krijg je energie van en waar ben je trots op?

geluksdriehoek
© Vlaams Instituut Gezond Leven & kim carpenter via unsplash

Gelukkig zijn hangt voor een groot deel af van je fysieke en mentale gezondheid, het warme nest waarin je opgroeide en je financiële situatie. Maar we hebben het ook voor een deel zelf in handen en daar kan de geluksdriehoek van het Vlaams Instituut Gezond Leven je een handje bij helpen. Die bestaat uit drie bouwstenen die een hulpmiddel zijn om aan je eigen geluk te werken.

In deze vreemde tijden staan we met z’n allen meer dan ooit stil bij ons leven. Het belangrijkste streefdoel bij zo goed als elke persoon die op deze aardbol rondloopt is: gelukkig zijn. Dat hangt voor een groot deel af van geluk hebben: is je fysieke en mentale gezondheid optimaal, heb je voldoende financiële middelen en groeide je op in een warm nest. Deze drie factoren zorgen ervoor dat je een mooie basis hebt voor een gelukkig leven, maar je kan daar helaas zelf weinig aan doen. Je kiest er bijvoorbeeld niet voor om ernstig ziek te worden. Toch heb je een deel wél zelf in handen waardoor je echt je eigen geluk kan maken. Daarom lanceert het Vlaams Instituut Gezond Leven (VIGL) nu naast de voedings- en bewegingsdriehoek: de geluksdriehoek.

Drie bouwstenen

Die geluksdriehoek bestaat uit drie bouwstenen die met elkaar verweven zijn: goed omringd zijn gaat over het gevoel dat je warme en vertrouwelijke relaties hebt met de mensen om je heen, je goed voelen heeft betrekking op je emotioneel goed in je vel voelen en jezelf kunnen zijn slaat op jezelf aanvaarden en graag zien. Om je te helpen deze drie pijlers waar te maken, biedt het VIGL bij elke pijler een aantal belangrijke vragen aan die je jezelf moet stellen en die je vervolgens kunnen helpen bouwen aan je geluk.

Bij ‘je goed omringen‘ vraag je je best af voor wat of wie je dankbaar bent, bij wie je steun vindt en hoe jij iets voor anderen kan betekenen. Bij ‘je goed voelen‘, kan je nadenken over wat je helpt om je gedachten los te laten, waar je energie van krijgt en of je soms niet te streng bent voor jezelf. En bij ‘jezelf kunnen zijn‘ sta je stil bij waar je trots op bent, wat je belangrijk vindt en wat je nog wil bereiken.

Onder de driehoek zie je nog een oranje bolletje, dat symboliseert de gebeurtenissen en ervaringen die je uit balans kunnen brengen. Het maakt een belangrijk deel uit van de geluksdriehoek, want perfect geluk bestaat niet en dat is helemaal oké. We gaan ook pas gelukkig kunnen zijn als we dit aanvaarden. Het is dus helemaal oké om soms niet oké te zijn.

Op de website van de geluksdriehoek kan je tal van oefeningen, tips, verhalen en getuigenissen terugvinden die je misschien kunnen helpen om aan je eigen geluk te werken. Zo kan je onder andere meer te weten komen over stress, eenzaamheid, angst, veerkracht, zelfvertrouwen en positiviteit.

Lees ook: