Home Lifestyle In deze 10 landen zijn de inwoners het gelukkigst

In deze 10 landen zijn de inwoners het gelukkigst

Waar zou jij het liefst wonen?

Gelukkigste landen
© Alexander Milo & Taneli Lahtinen via Unsplash

In welke landen is de bevolking het gelukkigst? Dat is de vraag die het World Happiness Report elk jaar beantwoordt. Vooral Scandinaviërs bleken in 2020 erg in hun nopjes te zijn.

We dromen er allemaal stiekem weleens van om te verhuizen naar het buitenland. Overweeg je de stap echt? Dan kan het misschien de moeite waard zijn om het World Happiness Rapport van naderbij te bekijken. De lijst van Sustainable Development Solutions Network rangschikt elk jaar meer dan 150 landen op basis van hoe gelukkig hun inwoners zijn. Dat onderzoek ziet er dit jaar wel een beetje anders uit, omdat het zich vooral richtte op de effecten van COVID-19. ‘Ons doel was tweeledig: ten eerste wilden we ons concentreren op de effecten van COVID-19 op de structuur en kwaliteit van het leven, en ten tweede beschrijven en evalueren we hoe regeringen over de hele wereld met de pandemie zijn omgegaan’, aldus het rapport.

Duurzaam geluk

Het is vast geen verrassing dat België de top 10 niet haalt. Wat wel opvallend is, is dat Finland voor het vierde jaar op rij de lijst trekt. Jarenlang werd Denemarken beschouwd als hét land waar je geluk kan vinden, maar dat blijkt nu toch het wondermooie Finland (lees: het telt meer dan 188.000 meren en is voor 70 % bedekt met bossen) te zijn. ‘Duurzaam geluk is onze superkracht en het betekent dat we de neiging hebben om het leven te nemen zoals het is – een eigenschap die ons door deze uitdagende tijden heen helpt’, vertelt Heli Jimenez, senior directeur bij Business Finland, in een persbericht. ‘We waarderen de kleine dingen in ons dagelijks leven zoals rustig op een bankje zitten en naar een meer staren na een ontspannende saunasessie, of ‘s ochtends een duik nemen in de zee voordat we aan de werkdag beginnen.’ 

Ook andere Europese landen waaronder Zwitserland, Noorwegen, Zweden en IJsland hebben volgens het rapport zeer gelukkige inwoners. Bovendien scoren onze noorderburen ook bijzonder goed. De volledig top 10 ontdek je hieronder. 

1. Finland

2. Denemarken

3. Zwitserland

4. IJsland

5. Nederland

6. Noorwegen

7. Zweden

8. Luxemburg

9. Nieuw-Zeeland

10. Oostenrijk

Lees ook: