Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Pexels

En hoe kan een geboorteplan hierbij helpen?

Vraag aan de vroedvrouw: wat kan ik doen om de bevalling zo aangenaam mogelijk te maken?



Als we de horrorverhalen mogen geloven, is een zorgeloze bevalling eerder uitzondering dan regel. Maar dat is het dus níét. Maak je je zorgen over je bevalling? Watch and learn, want wij hebben geruststellende antwoorden op jouw vragen. Deze week: wat kan ik doen om de bevalling zo aangenaam mogelijk te maken? En hoe kan een geboorteplan hierbij helpen?

 

Dat je alleen al bij de gedachte aan die bevalling angst en onzekerheden voelt, is niet meer dan normaal. Je mag onzeker zijn. Je mag bang zijn. Maar dat alles geldt op één voorwaarde, namelijk dat je je ook laat geruststellen. Dat is exact wat wij willen doen met het antwoord op enkele vragen die de gemiddelde zwangere vrouw zich stelt, samen met gynaecologe Els Dufraimont en vroedvrouw Elke Notebaert.

Als je geen tijd hebt om het hele artikel te lezen omdat je moet bevallen, onthoud dan vooral dit: als er bij jou geen medische redenen zijn om iets anders te geloven, mag je ervan uitgaan dat een vrouwenlichaam gemaakt is om kinderen te baren. En om de wereld te domineren, maar dat is een ander verhaal.

Wat moet ik doen om de bevalling zo aangenaam mogelijk te maken?


Het zou tof zijn als er een handleiding bestond die je door die bevalling heen kon loodsen, type: ‘Adem drie keer in en uit, pers een keer heel hard en herhaal dat twee keer’. Maar helaas, dat zou te eenvoudig zijn. Elke bevalling is anders en niemand kan voorspellen hoe jouw bevalling zal verlopen. Misschien wordt het zelfs een keizersnede.

Moet je daarom onvoorbereid op die tafel gaan liggen? Dat mag, maar moet niet. Als je er nood aan hebt, kan je ook een geboorteplan opstellen. Laat je niet misleiden door die term, want een geboorte kan je niet plannen. Wat je wel kan doen, is je wensen rond de bevalling, geboorte en het eerste contact met de baby oplijsten en die communiceren met de betrokkenen. Communicatie blijft key.

Elke bevalling is anders en niemand kan voorspellen hoe jouw bevalling zal verlopen.


Dr. Els Dufraimont: ‘Miljoenen vrouwen zijn ons voorgegaan en zorgeloze nieuwe moeders zullen tegen nieuwsgierige benieuwde moeders zeggen dat het is wat het is. Toch zijn er ook vrouwen die de onzekerheid als bedreigend ervaren. Veel angst kan een gevolg zijn van de onzekerheid die het onbekende met zich meebrengt, en in dit geval wordt de angst ingegeven door een gevoel van controleverlies. Niet alle vrouwen kunnen dingen ‘laten gebeuren’. Vrouwen zijn vaak de gezinsmanagers die alles onder controle hebben en graag zo houden. Een bevalling waarover ze niet alles weten, past niet in dat plaatje.’

Geboorteplan opstellen

Geboorteplan


‘Door duidelijk te maken hoe je het graag zou willen, krijg je dat gevoel van controle voor een stukje terug. Dat kan bijvoorbeeld door het schrijven van een geboorteplan. Dat vormt voor de zorgverlener een model om ook de “wat als...?”-scenario’s toe te lichten en het gezichtsveld weer te verruimen. Sommige vrouwen krijgen het voor, tijdens of na de bevalling moeilijk wanneer ze het gevoel hebben dat ze de controle verliezen of verloren hebben. Dat kan in kleine dingen schuilen. Zo kan iemand bij de voorbereidingen iets zeggen wat anders geïnterpreteerd wordt, of loopt iets volledig anders dan verwacht.’

Sommige vrouwen krijgen het voor, tijdens of na de bevalling moeilijk wanneer ze het gevoel hebben dat ze de controle verliezen of verloren hebben.


‘Zelf heb ik gemerkt dat het een groot verschil maakt wanneer we als zorgverleners de toestemming vragen om een handeling uit te voeren, omdat de vrouw op die manier weer een gevoel van controle krijgt of dat gevoel behoudt. Zo wordt alles wat er gebeurt een gedeelde beslissing in plaats van een opgedrongen feit. Het uitschrijven van een geboorteplan kan voor vrouwen dus een manier zijn om zelf wat controle te krijgen en zorgverleners op de hoogte te brengen van hoe zij verzorgd zouden willen worden.’

‘Als het tijdens de bevalling toch anders zou lopen dan verwacht, kan de zorgverlener dat rekening houdend met het plan en de wensen van de moeder toelichten. Daardoor zal de vrouw in het kraambed beter begrijpen wat er moet gebeuren en waarom dat zo is, en op die manier kan er nadien op teruggekomen worden. Als er tijdens de arbeid en bevalling een urgente verandering van plan is, is er op dat ogenblik vaak niet de tijd om heel veel toe te lichten, en in de euforie na een geboorte is er niet altijd veel behoefte om erover te praten. Die nood kan pas later ontstaan, en ook dan is het belangrijk om erover te praten.’

Lees ook:


 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '