Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Anton Mislawsky via Unsplash

Wist je bijvoorbeeld dat je ook rode wijn best in de frigo bewaart?

Weggieten of opdrinken? Zo lang blijft een geopende fles wijn goed

Soms heb je gewoon zin in één glaasje wijn. Maar hoe lang mag je een fles wijn bewaren nadat ze geopend is? Tot je volgende glaasje? Wij vroegen het aan sommelier Kris Van de Sompel.


Hoe lang je je fles precies kan bewaren, hangt een beetje af van het type wijn (wit, rood, rosé). ‘Het heeft eigenlijk te maken met twee dingen’, vertelt sommelier Kris Van de Sompel. ‘Bij frisse witte en roséwijnen ga je na één of twee dagen zeker al wat verlies krijgen. Dat zijn wijnen die je best onmiddellijk drinkt, of de dag erna. Maar het is ook afhankelijk van hoeveel wijn je nog in de fles laat.

Als je maar één of twee glazen drinkt, en de fles is nog voor 3/4 gevuld, dan ga je veel minder zuurstof krijgen dan wanneer je de fles voor 3/4 leegdrinkt en de wijn dan nog wil bewaren. Door het feit dat er zuurstof aan de wijn komt, ga je een deel van de kwaliteit en aroma’s verliezen.’ Beter bottoms up dus in dat geval. ‘Of maak van dat beetje wijn de volgende dag een wine cooler of wijncocktail met een scheutje rum, wat vlierbloesem, ijs en enkele blauwe bessen bijvoorbeeld. Dan heb je een hele frisse zomerdrink’, tipt Kris ons nog. Wijn in de diepvries bewaren om er frosé van te maken, lijkt dan weer geen goed idee. ‘Als je wijn in de diepvries gaat bewaren, ga je alle smaakelementen weghalen.’

Koel bewaren


Een fles wijn bewaar je best in de frigo – zelfs rode! – en met de kurk of schroefdop. ‘De temperatuur van de frigo zorgt ervoor dat je wijn minder snel evolueert en minder snel kwaliteit verliest‘, klinkt het. Rode wijn haal je natuurlijk wel vooraf uit de frigo om hem op temperatuur te laten komen. ‘Rode wijn zal door zijn tannines ook minder snel kwaliteitsverlies hebben dan een doorsnee witte of roséwijn’. Bewaar je bubbels? Dan gebruik je best een champagnestop om tegendruk te geven en er zeker van te zijn dat die lekkere sparkles zo goed mogelijk behouden blijven.

Doe je een fles open om ervan te genieten op je balkon of tijdens die paasbrunch in de tuin? De manier waarop je hem serveert is minstens even belangrijk. ‘Gebruik zeker een ijsemmer, wijnkoeler of wijnzak om je fles koel te houden, want anders gaat die te snel opwarmen en ook niet lekker meer smaken’, voegt Kris er nog aan toe. ‘Om optimaal te genieten van je wijntje, mag een fles dus niet teveel warmte en niet teveel zuurstof krijgen.’

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '