Home Lifestyle Food Grootschalig onderzoek toont aan: zelfs de kleinste hoeveelheid alcohol is schadelijk

Grootschalig onderzoek toont aan: zelfs de kleinste hoeveelheid alcohol is schadelijk

Ze vragen de overheid dan ook om strenge maatregelen te nemen.

alcohol

Sommige studies tonen aan dat af en toe een glaasje wijn drinken voordelen kan hebben, maar een recent onderzoek heeft nu bewezen dat zelfs een occasioneel glaasje alcohol slecht is voor de gezondheid. ‘Onze resultaten tonen aan dat niet drinken de veiligste optie is’, aldus de onderzoekers.

Elke slok alcohol die je drinkt, is schadelijk voor je gezondheid. Dat blijkt uit een van de grootste en meest gedetailleerde onderzoeken naar het effect van alcoholconsumptie. Uit de resultaten blijkt dat er in 2016 zo’n 2,8 miljoen doden vielen door de gevolgen van (overmatig) drinken. ‘Consumptie van alcoholische dranken is nefast voor de gezondheid en verkort de levensduur, voornamelijk bij mannen’.

Compleet onthouden

Veel richtlijnen schrijven voor dat een glaasje wijn of bier bepaalde voordelen voor de gezondheid heeft, maar uit het onderzoek van het Institute of Health Metrics and Evaluation blijkt dat het beter is om gewoon niets te drinken. Ze stellen dan ook voor dat de overheid de bevolking moet adviseren om alcohol volledig te schrappen.

Er wordt bijvoorbeeld al jarenlang gezegd dat een glas rode wijn per dag goed zou zijn voor je hart. Uit de studie blijkt inderdaad dat een zeer lage alcoholconsumptie voordelen kan hebben wanneer het op hartzieken aankomt, maar de voordelen wegen absoluut niet op tegen de vele schadelijke effecten.

Grootschalig onderzoek

De conclusie van de studie is niet mals, maar de onderzoekers hebben voldoende bewijs om hun claim te ondersteunen. Zo hebben ze bijvoorbeeld de resultaten van meer dan 1000 andere onderzoeken opgenomen. Hier hebben ze gekeken naar hoeveel er precies werd gedronken en naar de gezondheidsrisico’s die hiermee gepaard gaan. Verder hebben ze het onderzoek uitgevoerd in 195 landen en dit over een periode van 26 jaar.

Wat waren nu juist hun bevindingen? Bij jongere mensen stijgt het aantal verkeersongevallen wanneer ze af en toe alcohol drinken. Bij volwassenen ouder boven de 50 werd er dan weer een link gevonden tussen alcoholconsumptie en kanker. Globaal gezien was er in 27% van de gevallen een verband tussen beide factoren.

Nieuwe richtlijnen

Om de gezondheid van de bevolking te garanderen moet de overheid dan ook passende maatregelen nemen. Enkele voorbeelden zijn het aantal plaatsen waar je alcohol kan kopen verminderen, de prijs aanpassen aan het alcoholpercentage en ook een algemene prijsverhoging.

De onderzoekers zeggen dat het beter is om gewoon geen alcohol meer te drinken, maar suggereren dat wie de risico’s laag wil houden, niet meer dan tien glazen per week mag drinken. Je moet natuurlijk ook niet vergeten om nog een beetje te leven, toch?

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.