Home Body & Mind ONDERZOEK: drink je geen alcohol, dan loop je meer risico op dementie

ONDERZOEK: drink je geen alcohol, dan loop je meer risico op dementie

Een opmerkelijk resultaat.

Geen twijfel mogelijk, overmatig alcoholgebruik is nefast voor je lichaam. Het is dan ook geen verrassing dat mensen die te veel drinken meer kans lopen op dementie. Wat wel verbazingwekkend is, is dat ook zij die helemaal géén alcohol drinken, een verhoogd risico zouden hebben op dementie.

Een recente studie in British Medical Journal heeft uitgewezen dat niet alleen zware drinkers meer kans hebben op dementie, maar ook mensen die helemaal geen alcohol drinken. Naar aanleiding van het onderzoek werden 9000 Britten tussen de 35 en 55 gedurende 30 jaar geobserveerd. Het resultaat van dat onderzoek is op z’n minst opmerkelijk te noemen. Zij die tien jaar lang geen druppel alcohol aanraakten, blijken 50% meer risico te lopen om dementie te ontwikkelen dan zij die een gemiddelde hoeveelheid alcohol verbruikten. Een ‘gemiddeld’ alcoholverbruik zou 14 eenheden per week zijn, verspreid over verschillende dagen. Dat wil zeggen zeven pintjes bier, zeven glazen wijn of 14 keer 25 ml sterke drank.

Met mate

Vooraleer je enthousiast een glas wijn gaat inschenken, de eerder vermelde 50 procent moeten we met een korrel zout nemen. De groep van onderzochte geheelonthouders zou mogelijk het advies hebben gekregen van hun huisdokter om geen alcohol te drinken. Wat eventueel kan wijzen op een gezondheidstoestand die reeds minder goed was, waardoor ze mogelijk sowieso al een verhoogde kans lopen op dementie.

De onderzoekers van de studie beweren niet dat alcohol ons brein beschermt tegen dementie, al heerst er in de medische wereld wel een debat over dat onderwerp. Kortom, dit nieuws wil niet zeggen dat we massaal aan de fles moeten gaan hangen. Geniet je van een occasioneel glaasje, dan kan je dat met mate blijven doen. Drink je naar gewoonte weinig alcohol, dan is er geen reden om plots meer te gaan drinken.

Bron: Popsugar

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.