https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/
Home Lifestyle Food SAY WHAT: ‘Chips kleiner en frietjes korter door extreem droge zomer’

SAY WHAT: ‘Chips kleiner en frietjes korter door extreem droge zomer’

Of je de komende maanden meer zal betalen voor een zakje chips of bakje frieten, is nog niet duidelijk.

chips
Unsplash

Indien je de komende maanden een zakje Lay’s of Croky openscheurt, zou het weleens kunnen dat de chips opvallend klein zijn. De extreme hitte en droogte van de afgelopen zomer zorgde voor een magere aardappeloogst. Niet alleen zijn er minder aardappels, ze zijn ook kleiner dan anders. Met als gevolg: kleinere chips en kortere frietjes.

Door de extreme hitte en droogte zijn er dit jaar 30 tot 50 (!) procent minder aardappelen dan normaal. Pepsico Nederland, het moederbedrijf van Lay’s, benadrukt dat dit een ongeziene situatie is.

‘Deze omstandigheden hebben ertoe geleid dat onze vaste groep telers in Nederland het huidige aardappelseizoen minder en gemiddeld kleinere aardappels van onze eigen Lay’s-rassen gaan oogsten, wist een woordvoerder van Pepsico te vertellen aan NU.nl.

Zakje chips duurder?

Pepsico zag zich genoodzaakt om aardappelen in te kopen op de vrije markt, maar door de magere oost zijn die fiks duurder dan anders. Of je de komende maanden meer zal betalen voor een zakje chips, is nog niet duidelijk omdat supermarkten en winkeliers mee de prijs bepalen.

Niet alleen Lay’s is slachtoffer van de slechte aardappeloogst. Ook Croky moest maatregelen treffen. Om de bestverkopende smaken zoals de Bolognese, Paprika en Pickles op peil te kunnen houden, zette Croky de productie van enkele artikels on hold.

De frieten zullen hoe dan ook korter worden.

Eerder deze zomer werd al duidelijk dat de hittegolf ook voor kleinere frieten zorgt. ‘Onze aardappelplanten drogen uit, en halfweg de knolvorming valt de groei stil. Er zullen maar weinig aardappelen zijn die groot genoeg zijn om er frieten van te maken. De frieten zullen hoe dan ook korter worden’, vertelde akkerbouwer Koen Vrancken (31) uit Riemst eind juli in Het Laatste Nieuws.

Nog meer nieuws: