Home Lifestyle Food BEWEZEN: de prijs van voeding beïnvloedt hoe gezond we denken dat het...

BEWEZEN: de prijs van voeding beïnvloedt hoe gezond we denken dat het is

Ai ai ai!

Pexels
We zijn niet allemaal geboren diëtisten. Dat mogen we eerlijk toegeven. Maar naïef, dat zijn velen onder ons duidelijk wel. Uit onderzoek blijkt namelijk dat heel wat mensen dure voeding automatisch gaan percipiëren als zijnde gezonder dan goedkopere voeding. Ai ai ai, toch!

Dat we als vrouw graag een gezonde levensstijl zou hebben, maar ook weleens graag een Big Mac of drie gaan afhalen bij McDonald's en als het even kan op zondagmorgen 27 koffiekoeken naar binnen werken zonder een grammetje bij te komen, kunnen we niet ontkennen. We beseffen jammer genoeg wel dat de snelst werkende schildklieren niet de onze zijn en we daardoor het getal op de weegschaal haast exponentieel zien groeien per geconsumeerde hamburger.

Dure granola = strakke lijn?

En als we dan al eens een inspanning willen doen om onszelf een gezonde levensstijl aan te meten, doen we het naar verluidt helemaal fout. Uit recent wetenschappelijk onderzoek dat gepubliceerd werd in het Journal of Consumer Research blijkt namelijk dat een meerderheid ervan overtuigd is dat voeding waarvoor je meer geld betaalt, automatisch gezonder is dan voeding waarvoor je veel minder diep in je geldbeugel moet tasten. Tja, de verpakkingen van dure voeding zien er dan ook veel milieubewuster uit dan die van de witte producten.

Het onderzoek wees uit dat de gemiddelde persoon een gezonde cracker of gezonde granola duurder inschatte dan de variant die als niet al te gezond bestempeld werd. Het onderzoek wijt die misvatting aan het feit dat we het onszelf makkelijker maken door te veronderstellen dat een gezonde levensstijl duurder is dan een ongezonde levensstijl. Daarom blijven we toch maar die ongezonde levensstijl aanhouden.

Reken op je verstand, niet je intuïtie

Gebruik de volgende keer wanneer je gaat winkelen in de supermarkt best je ogen en gezond verstand. Iedereen kan een voedingstabel lezen. En we herkennen allemaal de woorden 'suiker' en 'verzadigd vet'. Duurder betekent niet altijd beter of gezonder. Knoop dat maar in je oren!

via GIPHY

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.