Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...
© Sebastian Herrmann via Unsplash

Je eigen fietsroutes uitstippelen én volgen was nog nooit zo makkelijk!

MUST DOWNLOAD: 5 handige apps voor tijdens het fietsen

Jolien Meremans
Jolien Meremans Webjournalist

Je kent het wel: je wil een fietstochtje maken, maar je weet niet naar waar. Resultaat? Je belandt bij je oma in de zetel, in de rij bij het ijssalon of doet je vertrouwde ‘blokje rond’. Je hebt nochtans altijd een toestel op zak dat je in een paar klikken de mooiste kant van je buurt laat ontdekken. Daarom zochten wij naar 5 apps die je sito presto moet downloaden zodat je voortaan wél een stevig én tof fietstochtje in de benen hebt.


Staat je stalen ros ook naar jou te lonken, maar heb je geen zin om doelloos rond te bollen en/of heb je wat extra motivatie nodig om je tweewieler te bestijgen? Dan kunnen onderstaande apps misschien wel handig van pas komen! PS die tussenstop in het ijssalon hoef je daarom heus niet over te slaan.

1. Vlaanderen Fietsland


Een van de meest handige en plezante apps om te gebruiken is die van Vlaanderen Fietsland. De naam van de applicatie verklapt het al: dankzij de app leer jij de mooiste pareltjes van Vlaanderen al trappend ontdekken. Meer zelfs, want de applicatie verzamelt ook fietsroutes in Wallonië én de Oostkantons. Dat betekent dat jij dankzij de app meer dan 16.000 kilometer (!) fietsplezier op zak hebt. Allemaal goed en wel, maar wat ben je er nu precies mee? Wel, heel veel! Je kan routes importeren vanuit de online routeplanner van Vlaanderen Fietsland, aan de hand van knooppunten zelf routes uitstippelen, tijdens het trappen de gps-functie volgen, je favoriete fietsroutes bewaren en je laten verrassen door de suggestieroutes die de applicatie je voorstelt. En alsof dat nog niet genoeg is, is de app volledig gratis. Wil je nóg meer functies gebruiken? Dan kan je ervoor kiezen om een abonnement van € 9,99 per jaar te nemen.

Je kan Vlaanderen Fietsland downloaden voor Android en iOS.

2. Fietsknoop


Het principe van de fietsknooppunten zijn al goed ingeburgerd en dat niet alleen in België, maar ook in onze buurlanden. En omdat ze ook daar – en dan vooral in Nederland – prachtige fietspaden hebben die jij onveilig kan maken, werd de gratis applicatie Fietsknoop uit de grond gestampt. De app bundelt namelijk niet alleen al onze knooppunten, maar ook die van onze noorderburen en de grensstreek van Duitsland. Dankzij de interactieve routeplanner kan je zelf een route samenstellen en je (met of zonder spraakondersteuning) door de gps laten begeleiden. Je kan je routes labelen en in bepaalde categorieën onderverdelen, delen met je vrienden(groep) en als je een abonnement neemt zelfs highlights aanduiden. Wij beginnen al aan het plannen van een fietstocht in het prachtige Drielandenpunt!

Je kan Fietsknoop downloaden voor Android en iOS.

3. OsmAnd


Wil jij je grenzen verleggen en richting Midden- of Zuid-Europa fietsen? Dan is een goede voorbereiding een echte must. En bij die voorbereiding kan de app OsmAnd je helpen. OsmAnd maakt gebruik van de wereldwijde kaarten van OpenStreetMap, zodat je op een toegankelijke en makkelijke manier je routes kan uitstippelen. Het allergrootste pluspunt? De app werkt – als je alles goed inplant – zowel online als offline! Daarnaast vindt hij zowat álles wat jij wil bezoeken, geeft hij straatnamen en herkenningspunten duidelijk weer, ondersteunt hij je als je last-minute een omleiding moet volgen, houdt hij rekening met obstakels en hoogteverschillen onderweg en rekent hij tot op de minuut uit hoelang je precies onderweg zal zijn. Kom je langs historische monumenten? Dan krijg je een interessante Wikipedia-uitleg voorgeschoteld. En alsof dat nog niet genoeg is, geeft hij alle plaatsnamen in het Engels weer, alsook de lokale naam en juiste uitspraak. Handig, zelfs als je van plan bent om gewoon richting West-Vlaanderen te fietsen. ?

Je kan OsmAnd downloaden voor Android en iOS.

4. Strava


De app Strava staat met stip op één als het aankomt op apps die je aan het sporten zetten. De lopers en fervente fietsers onder ons zullen de motiverende app ongetwijfeld tijdens hun work-out gebruiken, maar je kan ook tijdens je ontspannende fietstochtje op de gebruiksvriendelijke applicatie rekenen. Je kan er zelf je route op uitstippelen, na afloop je eigen prestaties analyseren, een aantal persoonlijke doelen instellen én je resultaten met je vrienden delen. Heb je een Apple Watch of ander sporthorloge? Dan kan je die ook met de app verbinden, zodat hij tijdens het fietsen je hartslag in de gaten kan houden. Downloaden die handel!

Je kan Strava downloaden voor iOS en voor Android.

5. Komoot


De avonturiers die liever afgelegen wegeltjes en verlaten bospaden inslaan, kunnen de applicatie Komoot een kans geven. De app belooft je de meest plezante outdooravonturen te laten ontdekken en helpt je met handige (internationale) topografische kaarten om steeds de weg te vinden. Van majestueuze bergtoppen over romantische parken tot toffe restaurantjes, op de app vind je álles terug en kan je je favoriete highlights aanduiden en van foto’s voorzien die je tijdens je avontuur neemt. Je kan Komoot, net zoals Strava, ook koppelen aan je sporthorloge zodat je je gezondheid tijdens het sporten in de gaten kan houden. Wil je toch die zadelpijn even verlichten? Je kan Komoot ook gebruiken om uitdagende wandelingen uit te stippelen!

Je kan Komoot downloaden voor iOS en voor Android.

Meer handige apps:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '