Home Lifestyle Body Expo ‘Wat had je die dag aan?’ doorbreekt alle stereotypes over verkrachting

Expo ‘Wat had je die dag aan?’ doorbreekt alle stereotypes over verkrachting

'Geen enkel kledingstuk lokt een verkrachting uit.'

Een simpel wit T-shirt met een jeansbroek, een zwempak, een politiekostuum of een zomers jurkje. Deze kledingstukken van slachtoffers die verkracht werden, vormen momenteel het decor van de expo ‘Wat had je die dag aan?’. ‘Geen enkel kledingstuk lokt een verkrachting uit’, klinkt het bij de organisatie.

De tentoonstelling ‘Wat had je die dag aan?‘ grijpt je sowieso bij de keel. De expo toont namelijk verschillende kledingstukken die werden gedragen door vrouwen terwijl ze verkracht werden. Met die openhartige verhalen wil de organisatie de stereotypes rond verkrachtingen doorbreken.

Sterke getuigenissen

Maar liefst 16 % van de Belgen denkt dat een verkrachting niet problematisch is als een vrouw verleidelijk gekleed is. Dat cijfer moet dringend naar omlaag, en daarom sloegen de dienst Preventie van Molenbeek en de universiteit van Kansas de handen in elkaar voor de expositie ‘Wat had je die dag aan?’.

De tentoonstelling wordt voor de eerste keer in Europa getoond in het Gemeenschapscentrum Maritiem in Molenbeek. Daar hangen 18 outfits – met een heel persoonlijk verhaal – die slachtoffers droegen tijdens hun aanranding.

Ze kwamen mijn tent binnen toen ik me aan het omkleden was.

‘Ik droeg een badpak. Ik had de hele dag gekanood op de rivier. Dat was echt een supermoment. Vervolgens zijn ze mijn tent binnengekomen toen ik me aan het omkleden was.’

© GB Molenbeek

‘Ik droeg een mooi jurkje. Van zodra ik het zag, was ik er dol op. Ik droeg ook fantastische hakken en wilde gewoon een fijne avond beleven, mooi zijn en plezier hebben met mijn zussen. Hij betaalde me glas na glas, steeds meer. Wat ik me vervolgens herinner, is dat ik op de grond kroop, op zoek naar die verdomde jurk.’

© GB Molenbeek

© GB Molenbeek

De expo ‘Wat had je die dag aan?’ loopt van 8 t.e.m. 20 januari in het Gemeeschapscentrum Maritiem vzw in Molenbeek.

Lees ook: