Home Lifestyle ZIEN: Europese grootsteden worden massaal omgetoverd tot openluchtcinema’s

ZIEN: Europese grootsteden worden massaal omgetoverd tot openluchtcinema’s

© Getty

Als er een ding is wat we nu ontzettend hard missen, is het wel de cinema (en mierzoete popcorn). De zalen van Kinepolis zijn vandaag exact twee maanden dicht en hoewel we ook thuis met behulp van Netflix en een grote zak chips dat cinemagevoel kunnen creëren, missen we die date night in de bioscoop enorm. Daar spelen sommige grootsteden nu goed op in met een origineel alternatief.

Om toch van een film op het grote scherm te kunnen genieten, komen een aantal cinema’s in grootsteden nu met een fantastisch initiatief op de proppen. Steeds meer steden zorgen er namelijk voor dat hun inwoners toch vanuit hun kot of vanop hun terras/balkon/dorpel gratis (!) van een gezellige filmavond kunnen genieten. Dat doen ze door openluchtcinema’s in de straten van onder andere Berlijn, Parijs en Rome te creëren.

Cinema Da Casa

De films worden geprojecteerd door bioscoopgroepen en evenementenbureau’s. Om de social distancing te respecteren worden ze niet op een scherm, maar wel op een grote gevel geprojecteerd. Zo kan de hele buurt meegenieten van enkele klassiekers. In sommige steden, waaronder Berlijn, wordt zelfs gratis popcorn uitgedeeld om het nog gezelliger te maken. ‘We willen mensen opnieuw loskoppelen van hun kleine schermpjes. Nu hoeven ze alleen maar hun raam te openen en te genieten’, vertelt Olaf Karkhoff, directeur van een Berlijns architectenbureau dat het Windowflicks-project ondersteunt, aan Lonely Planet.

In Italië loopt het gelijkaardige project Cinema Da Casa. Ook daar worden films op de gevels van enkele (populaire) gebouwen afgespeeld en kunnen de inwoners elke avond van een gezellige filmavond genieten. Hetzelfde geldt voor de Parijzenaars. Daar projecteert de bioscoop La Clef meermaals per week een film op de façades van historische gebouwen. In Litouwen pakken ze het nóg origineler aan, want daar werd een leegstaande luchthaven omgetoverd tot een gigantische drive-incinema.

Het idee wordt intussen ook in kleinere steden opgepikt. Zo maakte een inwoner van het Ierse Cork van zijn straat een openluchtcinema. Hij projecteert ‘s avonds oude kaskrakers op de gevel van zijn woning, zodat al zijn buren kunnen meegenieten van het spektakel. Misschien is het wel tof om ook zoiets in Gent, Brussel en Antwerpen op poten te zetten? Wij hebben alvast zin in een lekkere portie popcorn!

View this post on Instagram

Der Himmel noch blau, bald regenschwer. Marleens Stimme ein sommerleichter Hauch, wärmend. Im Garten sitzt der Arme Poet und gibt sich der Berliner Stimmung des Films Cleo hin. Was für ein hinreißender Moment. Danke an Erik und Marleen. Präsentiert von: @radioeins Programmkinos in Berlin retten: @fortsetzungfolgt.berlin Tags zum Thema: #windowflicks #berlin #berlincorona #wimwenders #coronaberlin #yorckkinos #kinoberlin #radioeins #tagesspiegel #tagesspiegelkunst #berlinfilm #filmberlin #analogphotography #himmelüberberlin #berlinopenair #fortsetzungfolgt #berlintagundnacht #berlinberlin #berliner #berlincalling #berlininstagram #berlinlife #berlinart #berlinphotographer #programmkino #filmphotography #filmcommunity

A post shared by Window Flicks – Fassadenkino (@windowflicks) on

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.