Home Lifestyle OVERZICHT: 9 van de meest gebruikte etherische oliën en hun (magische) werking

OVERZICHT: 9 van de meest gebruikte etherische oliën en hun (magische) werking

© Allie Smith via Unsplash

Essenstiële oliën kunnen wonderen doen. Je gebruikt ze om je huis van een fris geurtje te voorzien, jezelf te verwennen in bad, je huid te verzorgen of om beter in slaap te vallen. Hun eigenschappen zijn eindeloos en kunnen je lichamelijke en mentale welzijn nu van de nodige opkikker voorzien. Daarom zetten wij de meest gebruikelijke etherische oliën én hun magische werking op een rijtje.

Eerst en vooral is het belangrijk om te weten dat je de meeste etherische oliën voor gebruik moet verdunnen. Ze kunnen heel geconcentreerd en daarom ook schadelijk zijn voor onze huid. Op basis van hoe je de olie wil gebruiken, kan je ze mengen met water, vloeibare zeep of melk. Ben je van plan om zelf massageolie te maken? Dan kan je het geurtje ook verdunnen met (amandel)olie. Benieuwd naar de werking van aromatische oliën en waarvoor je ze nog kan gebruiken? Wij leggen het uit.

Lavendel

Lavendel is ongetwijfeld een van de meest gebruikte aromatische oliën. De geur neemt je onmiddellijk mee naar Zuid-Frankrijk én heeft een paar opmerkelijke eigenschappen. De olie heeft een verzachtende werking en kan eventueel gebruikt worden om op een kleine brandwonde te druppelen. Daarnaast staat de geur van de bloem erom bekend een rustgevend effect te hebben. Het helpt je ontspannen en is daarom ideaal om in de slaapkamer te verspreiden.

Vanille

De zeemzoete en typische geur van vanille wordt vooral in de keuken gebruikt voor het aromatiseren van gebak, maar dat is niet het enige waarvoor de essentiële olie gebruikt kan worden. Het aroma van vanille zou volgens therapeuten een kalmerende werking hebben en je tot rust brengen wanneer je kwaad of gefrustreerd bent.

Rozemarijn

Het kruid rozemarijn ruikt heel scherp en wordt vooral in sauna’s en beautyfarms gebruikt, en dat is natuurlijk niet voor niets. Het heeft, net zoals lavendel, een helende werking en zou een stimulerend effect hebben op (chronische) vermoeidheid. Daarnaast krikt het ook ons concentratievermogen op en kan het ons geheugen een boost geven. Wie last heeft van haaruitval, vet haar of een slechte bloedsomloop kan rozemarijn ook in de badkamer gebruiken.

Eucalyptus

Eucalyptus is ongetwijfeld een van onze favoriete geuren. Het blijft lang hangen en geeft je zelfs in het kleinste kamertje het gevoel dat je in een frisse en natuurlijke omgeving zit. Wie last heeft van een slechte ademhaling kan de aromatische olie met behulp van een verstuiver in huis verspreiden om de luchtwegen vrij te houden. Eucalyptus doodt schimmel en helpt je om je hoofd leeg te maken.

Den

Ook dennenolie heeft een vertrouwde en natuurlijke geur die je tot rust kan brengen. Het warme, harsachtige aroma zou motiverend werken en bestrijdt stress en mentale uitputting. Voel je je (mentaal) vermoeid? Dan kan dennengeur een verkwikkend effect hebben.

Sandelhout

Sandelhout zegt je misschien weinig, maar de geur ken je ongetwijfeld wél. Het hout wordt gebruikt om wierook van te maken en heeft een volle, warme geur die, in tegenstelling tot bloemige aroma’s, lang blijft hangen. De essentiële olie van sandelhout wordt vooral tijdens meditaties gebruikt, heeft een ontspannende werking en helpt neerslachtigheid en een negatieve gedachtengang te bestrijden.

Patchouli

Patchouli wordt ook wel ‘happy juice‘ genoemd en heeft een zeer warme en zoete geur. Je kan het in je woon- of slaapkamer verspreiden wanneer je zelfvertrouwen op een laag pitje staat of je heel veel aan je hoofd hebt en maar moeilijk tot rust kan komen. Het werkt zinnenprikkelend, helpt je bepaalde angsten onder controle te houden én zou een lustopwekkende effect hebben.

Citroen(gras)

Citroen heeft niet zozeer een effect op je mentale gezondheid, máár kan in huis toch handig van pas komen. De essentiële olie heeft een ontvettende en ontsmettende werking, wat betekent dat je het perfect kan gebruiken om zelf schoonmaakmiddelen te maken.

Kamille

Een van de meest voor de hand liggende natuurlijke middeltjes om de slaap te kunnen vatten, is kamillethee. Ook de etherische olie heeft een troostende en kalmerende werking en kan dus perfect in de slaapkamer gebruikt worden. En ook in de badkamer kan je het wondermiddel gebruiken, want het zuivert de huid en verzacht insectenbeten. Wil je je blonde lokken nog net iets meer kleur geven? Doe dan een tweetal druppels kamilleolie én evenveel druppels citroenolie in je shampoofles.

[td_smart_list_end]

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.