En nee, dat betekent heus niet dat er enkel vegan of vegetarische recepten in staan!
LEKKER DUURZAAM: 11 boeken die je ecologisch(er) leren koken
Probeer jij ook milieuvriendelijker in het leven te staan, maar vind je het soms moeilijk om die duurzaamheid door te trekken tot in de keuken? Dat begrijpen we! Deze kookboeken weten raad en helpen je stapsgewijs om lekkere en duurzame receptjes op tafel te toveren!
Geen zorgen: ecologischer koken betekent niet per se dat je enkel nog vegetarische of vegan gerechtjes maakt. Ook werken met seizoensgebonden groenten of zorgen dat je elke overschot kan verwerken in een ander gerechtje is duurzaam! Deze 11 kookboeken helpen je op weg om jouw eigen ecologischere keuken te ontdekken.
De Ecokeuken van Wind – Pierre Wind
De Ecokeuken van Wind – Pierre Wind
€ 27,50 – Standaard Boekhandel
Met dit nieuwe kookboek van Pierre Wind is het handboek voor duurzaam koken een feit. Inclusief de door Wind eigen ‘Koken tot het kookpunt’- methode. En dus voor het eerst een uitgebreide werkwijze, waarmee onze kookvaardigheden drastisch gaan veranderen. Goed voor het milieu en de portemonnee. Overkoken en aanbranden wordt verbannen. En door het ontstane garingsproces wordt het product er ook nog smakelijker van!
No food to waste – Jorun Verheyden
No food to waste – Jorun Verheyden
€ 16,95 – De Boekenafdeling
Wereldwijd belandt meer dan een derde van al het geproduceerde voedsel in de vuilnisbak. ‘No food to waste’ laat zien dat het anders kan. Jorun Verheyden toont een nieuwe, natuurlijke manier van koken. Pure producten van bij ons worden verwerkt in seizoengebonden en ecologische gerechten. Traditionele recepten worden afgewisseld met nieuwere kooktrends, zoals koken met superfood en raw food. En dat je met een paar overschotjes een heel nieuw, lekker én gezond gerecht op tafel kan toveren, bewijst Jorun als geen ander.
Lekker ecologisch! – Luk Naets
Lekker ecologisch! – Luk Naets
€ 25 – Bol
Bewust met eten omgaan wordt nu een spannende uitdaging, maar ook een speelse ontdekking van de talloze mogelijkheden die groenten en fruit uit eigen streek bieden, elk seizoen opnieuw. De ruim 500 recepten vormen een heerlijke waaier aan mogelijkheden die een ecologische keuken aanreikt. Iedereen die houdt van koken kan er gemakkelijk mee aan de slag.
The Complete Vegetable Cookbook – James Strawbridge
The Complete Vegetable Cookbook – James Strawbridge
€ 24,99 – Bol
‘The Complete Vegetable Cookbook’ is een must-have voor iedereen die wil leren hoe je verse en seizoensgebonden groenten klaarmaakt, bewaart en zo min mogelijk ervan weggooit: van asperges over artisjok tot selder. Of je nu meer groenten wil toevoegen aan je dagelijks eetpatroon, wil overstappen naar een vegan lifestyle of gewoon op zoek bent naar nieuwe manieren om groenten klaar te maken – en meer smaak te geven – het kookboek heeft het allemaal!
Verrukkelijk vegetarisch – Tanja Dusy
Verrukkelijk vegetarisch – Tanja Dusy
€ 26,95 – Standaard Boekhandel
Als je dacht dat vegetarisch koken alleen maar draait om saaie salades en vleesvervangers, dan brengt dit boek daar vast verandering in! Ontdek meer dan 80 veggie recepten boordevol smaak en kleur, zonder ook maar iets te hoeven opgeven. Zin in een hamburger? Misschien kan de ‘big red beet burger’ je honger stillen. Liever Mexicaans? Probeer dan eens de ‘hot salsa quesadilla’s’! Geniet dankzij dit boek nog steeds van verrukkelijke gerechten, maar dan 100% zonder vlees.
Eet Goed – Johan Rockström
Eet Goed – Johan Rockström
€ 15,12 – Luitingh-Sijthoff
Verbeter de wereld, start in je eigen keuken met ‘Eet Goed!’ van Johan Rockström en Gunhild Stordalen. Een kookboek vol duurzame en lekkere recepten. Dit kookboek heeft een uniek uitgangspunt. Het laat zien hoe je duurzaam, gezond en lekker kunt koken en hoe je daarmee kunt bijdragen aan een betere wereld. Gewoon thuis. De auteurs bieden kennis over gezonde voeding en duurzaam koken met zorgvuldig geselecteerde ingrediënten. ‘Eet goed!’ staat boordevol heerlijke gerechten, zoals courgettespaghetti met groene-koolpesto, een ovenschotel van kip met artisjokharten en gevulde pompoen met grapefruitvinaigrette.
Kook het seizoen – Leentje Speybroeck
Kook het seizoen – Leentje Speybroeck
€ 32,50 – Standaard Boekhandel
In haar boek volgt Leentje Speybroeck een jaar lang wat de seizoenen ons bieden hier dicht bij huis. Daarbij licht de auteur per seizoen vijf groenten of fruit toe in een speciale groentefiche. Daar lees je dan wanneer je die precies kunt eten, hoe je ze bewaart, voorbereidt, rauw bereidt, warm bereidt, met welke smaakmakers je ze het best combineert en welke partnergroenten of -fruit er goed bij gaan.
Homegrown – Kyara de Vreeze
Homegrown – Kyara de Vreeze
€ 25,99 – Kosmos Uitgevers
Kyra de Vreeze leert je in ‘homegrown.’ hoe je een eigen moestuin onderhoudt en kookt met lokale en zelfgeteelde seizoensproducten. We vinden het vanzelfsprekend dat de supermarkten vol liggen met prachtig geteelde groenten, maar wat weten we zelf eigenlijk over het telen, verwerken en conserveren van eten? Pak de regie terug en ontdek hoe je met liefde voor de aarde voedsel kunt verbouwen en kunt koken (ja, ook in de stad!).
Duurzaam lekker eten – Martin Kintrup
Duurzaam lekker eten – Martin Kintrup
€ 15,66 – Bol
In ‘Duurzaam lekker eten’ heeft landschapsecoloog en kookboekenschrijver Martin Kintrup het aangename (gewoon lekker eten) en het verantwoorde (duurzaam) verenigd. Een boek met veel achtergrondinformatie, praktische tips om plasticvrij in te kopen, je eigen groenten en kruiden te verbouwen en natuurlijk volop lekkere recepten (meer dan 100!) om groener, creatiever (geen restjes weggooien), met minder vlees, regionaal, naar het seizoen en biologisch te koken.
Vandaag Vegetarisch – voedingscentrum
Vandaag Vegetarisch – voedingscentrum
€ 12,95 – Standaard Boekhandel
Steeds meer mensen eten vegetarisch of flexitarisch. Het is lekker, gezond en ook nog eens duurzaam. In dit kookboek vind je meer dan 60 vegetarische recepten op basis van peulvruchten, soja, ei, noten en vleesvervangers. Van heerlijke bonensalades tot koken met zeewier: het komt allemaal voorbij. Bij een aantal recepten vind je ook QR-codes die verwijzen naar een kookvideo die bij het recept hoort. Culinair specialist Suzanne laat in de video’s zien hoe je het recept maakt.
The Farm Table – Julius Roberts
The Farm Table – Julius Roberts
€ 33,99 – Standaard Boekhandel
Ontmoet Julius Roberts: professioneel chef, parttime moestuinier en boer en bovenal fulltime levensgenieter! Julius laat je zien hoe je het beste uit de overvloed van de natuur haalt: van knapperige appels in de herfst, roze rabarber in de winter, asperges en daslook in de lente, tot de eerste zomerse aardbeien. Heerlijk eten hoeft niet duur te zijn. Met deze troostende en inspirerende gerechten haal je het beste uit betaalbare, eenvoudige ingrediënten.
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier