Home Lifestyle INTO THE GREEN: 9 wondermooie reisbestemmingen voor een duurzame vakantie

INTO THE GREEN: 9 wondermooie reisbestemmingen voor een duurzame vakantie

© Joel Jasmin & Miguel Bruna via Unsplash

Wil je graag ontdekken hoe het is om in een land te leven waar duurzaamheid hoog op de to-dolijst staat? Reis deze zomer dan eens af naar een duurzame reisbestemming. Je leert er niet alleen nieuwe culturen, maar ook ecologische levensstijlen kennen. Een betere souvenir kan je niet vinden, toch?

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker en ook in de reisbranche. Daarom zochten wij enkele bestemmingen die al langer op onze bucketlist staan én goed scoren op het vlak van ecologische vooruitgang. Off we go!

Gozo, Malta

Gozo behoort tot de eilandengroep Malta en is ondanks het kleine bevolkingsaantal verbazend milieuvriendelijk. Je kan er voor de volle 100 % ecologisch verantwoord eten bestellen en er is nóg meer, want het is de bedoeling dat Gozo tegen volgend jaar wordt omgetoverd tot een eco-eiland. Allen daarheen, dus!

De Azoren, Portugal

De prachtige archipel ten zuiden van Portugal heeft veel meer in zijn mars dan eindeloze wandelpaden en magnifieke uitzichten, want ze proberen er ook op vlak van duurzaamheid het verschil te maken. De energie die op het eiland gebruikt wordt, is voor een groot deel groen en het waterverbruik wordt er bijzonder goed gereguleerd.

‘Zero Island’, Zweden

Zweden gaat met de gouden medaille lopen in de top 10 van de meest duurzame landen. Het project ‘Zero Island’ is gelegen op het idyllische Lidö, een Zweedse archipel, en ging vorige zomer voor het eerst open. Het bedrijf Neste geeft toeristen er de kans om zo zuinig mogelijk en zonder CO2-uitstoot te leren leven. Hoewel het project eigenlijk nog in zijn kinderschoenen staat, is het nu al een groot succes: de CO2-uitstoot op het hele eiland is er sinds het project met maar liefst 78 % (!) gedaald.

Arosa, Zwitserland

Arosa is de thuisbasis van Hotel Valsana, het eerste hotel van Zwitserland dat wordt verwarmd met een zogenaamde ijsbatterij, een energieterugwinningssysteem dat overtollige warmte-energie hergebruikt. Het charmante bergdorpje doet er alles aan om ons milieu een handje te helpen: je kan er tientallen oplaadpunten voor elektrische wagens vinden en het kreeg onlangs het Alpine Pearl-label, een prijs voor groene mobiliteit en milieubewuste praktijken. Dat EU-label kwam er om gemeenschappen waar ecotoerisme in de lift zit te promoten.

Bretagne, Frankrijk

Bretagne is misschien niet meteen een van de spannendste bestemmingen, maar het is ongetwijfeld wel een van de duurzamere oorden om naar af te zakken. Je kan er gewoon met de trein (of al liftend) naartoe en de regio is koploper op het gebied van beschermde natuurgebieden. En dat is nog niet alles, want de lokale toeristische trekpleisters worden er met de slogan ‘voyagez responsable‘ aangespoord om duurzaam te ondernemen.

Catalonië, Spanje

Catalonië is de eerste regio die het Biosphere Responsible Tourism-certificaat heeft behaald, een erkenning ondersteund door Unesco en de GTSC (Global Sustainable Tourism Council). De meest opvallende (groene) attracties in de regio zijn verschillende voormalige steenkool-, lood- en zoutmijnen die zijn omgetoverd tot culturele en ecologische gebieden. Treed er in de voetsporen van dinosaurussen in de oude openluchtmijnen van Fígols-Vallcebre Fumanya of ontdek de interessante geologie van het heropende Cardona Salt Mountain Cultural Park.

Schotland

Schotland is letterlijk een heel groen land en ook figuurlijk gaan ze er de goede kant op, al hebben ze wel nog een duwtje in de rug nodig. Waarom het dan een duurzame reisbestemming is? Ze doen er enorm hun best om het land op alle mogelijke manieren nóg groener te maken. Zo kan je er nu zelfs een rondreis maken met een volledig elektrische wagen. Ook dat mag beloond worden, niet?

Rogaland, Noorwegen

Met het certificaat Sustainable Destination op zak behoort Noorwegen tot een van de meest ecologische reisbestemmingen. De groene oase Rogaland heeft voor elk wat wils: je kan er wildkamperen en al wandelend rondtrekken, of een elektrische wagen huren en daarmee de regio doorkruisen. Misschien wel tof om te combineren met een reisje in Zweden?

Costa Rica

Hoewel we al vliegend naar Costa Rica moeten reizen, is het land wel een van de mooiste en duurzaamste bestemmingen op onze bucketlist. Het groene oord is het met haar ecotoerisme een groot voorbeeld voor andere toeristische trekpleisters die de ecologische toer op willen gaan. Je kan er je favoriete diertjes spotten en logeren in groene (!) hotels, hostels of lodges.

[td_smart_list_end]

Foto’s: © Getty & Unsplash

Meer reisinspiratie:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.