Gen F

Join onze community en krijg extra toegang tot artikelen, deel jouw verhaal & ...

En vooral: wat kunnen we doen om besmetting te voorkomen?

Diepvrieserwtjes besmet met listeria: wat moeten we weten?

Dit weekend raakte bekend dat de afgelopen jaren wellicht 9 mensen in de EU gestorven zijn aan besmetting met listeria die zich in diepvriesgroenten van het Belgische bedrijf Greenyard bevond. Nog eens 38 mensen zouden ernstig ziek geworden zijn. In ons land werden 18 producten teruggeroepen. What happened? En vooral: wat kunnen we zelf doen om besmetting te voorkomen?


Opgepast met diepvriesgroenten van het Belgische Greenyard, want het Europees Voedselagentschap EFSA waarschuwt voor de listeriabacterie die wellicht aan de oorzaak ligt van maar liefst 9 doden en 38 zieke mensen in Denemarken, Finland, Oostenrijk, Groot-Brittannië en Zweden. Zowel in de fabriek in Hongarije als bij de doden werd eenzelfde type van de bacterie gevonden. Achttien producten worden nu teruggeroepen. Het gaat om diepvriesgroenten met erwten, gebroken bonen en pastinaak van het merk Pinguin, Delhaize, Boni, Everyday en D’Lis die geproduceerd werden tussen 13 augustus 2016 en 20 juni 2018, leren we op de site van FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen).

Listeria: c’est quoi?


Vooral zwangere vrouwen en oudere mensen hebben een panische angst voor listeria, want door een verlaagde weerstand zijn vooral zij extra vatbaar voor de bacterie. Listeria vind je terug in verschillende voedingsoorten, maar vooral rauwe groenten en fruit, paté, gerookte vis of producten op basis van rauwe melk, zoals smeuïge Franse kazen, zijn een haard voor de bacterie. Wie zwanger is, riskeert een miskraam. Mensen met een verzwakt immuunsysteem kunnen dan weer te maken krijgen met een dodelijke voedselvergiftiging of hersenvliesontsteking. Enkel door je voeding voldoende te verhitten, kan de bacterie gedood worden. En dat is mogelijk het probleem geweest bij de besmette personen... ‘Zelfs diepvriesproducten die je niet kookt, bijvoorbeeld groenten voor een salade of een smoothie, moet je eerst ontdooien en verhitten’, klinkt het in De Morgen.

In België zijn er voorlopig geen producten aangetroffen die de bacterie bevatten. ‘De terugroepingen zijn preventief‘, vertelt Dorine Van Geert van het FAVV aan de krant. ‘De Hongaarse fabriek leverde aan ons land, maar vooralsnog zijn hier bij testen nog geen problemen vastgesteld. In twee stalen diepvriesmaïs uit 2017 is bij ons wel listeria gevonden, maar het gehalte lag onder de risiconormen. Enkel boven een bepaald gehalte zijn er gezondheidsrisico’s. Daar bestaan Europese en Belgische normen voor.’

Grieperig gevoel


Bang dat je mogelijk een besmetting hebt opgelopen? Symptomen van listeria zijn koorts, hoofdpijn en een grieperig gevoel. Daarnaast kunnen ook buikpijn, braken, misselijkheid en diarree voorkomen. Let wel dat de symptomen misschien niet meteen naar boven komen aangezien de incubatietijd tot zeventig dagen oploopt. Geen nood, ook niet iedereen hoeft per se besmetting op te lopen na het eten van besmette producten. ‘Wie typische symptomen krijgt of ongerust is omdat er onlangs Greenyard-groenten op het menu stonden, gaat best naar de huisarts‘, vertelt Van Geert. Via een bloedtest wordt dan nagegaan of je al dan niet besmet bent met listeria en wordt eventueel een antibioticakuur voorgeschreven.

 

Lees ook:


 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

' ' ' '