Home Lifestyle Deze 4 gekke psychologische experimenten verklappen ons iets meer over onszelf

Deze 4 gekke psychologische experimenten verklappen ons iets meer over onszelf

Watch and learn.

Hoe werkt ons brein en waarom doen we de dingen die we doen? Deze simpele sociale onderzoeken geven ons een beter inzicht in hoe mensen in elkaar zitten.

1. Fun theory

Dit experiment van Volkswagen toont aan dat je ons gedrag kan verbeteren door saaie, alledaagse dingen – zoals de trap nemen – om te toveren in iets leuks. In Zweden vervingen ze daarom de trappen naast de roltrap door pianotoetsen die muziek maken als je erop stapt. Men wilde te weten komen of mensen op die manier eerder de gezonde optie – de trap, dus – zouden kiezen in plaats van lui de roltrap te nemen. Wat bleek? 66 % meer mensen namen de trap dan op gelijk welke andere dag.

2. Don’t judge a book by its cover

Dit experiment van Carlsberg toont aan dat we niet altijd op onze eerste indruk mogen afgaan en dat we mensen niet enkel en alleen op hun uiterlijk mogen beoordelen. Ze vulden een volledige cinemazaal met stoere bikers die onder de tatoeages zitten. Er waren maar 2 zetels vrij, en die stonden te midden van de ruige mannen. Sommige koppels keerden zich onmiddellijk om bij het zien van hun ‘buren’. Degenen die wel gewoon gingen zitten, kregen een luid applaus én gratis biertjes.

3. De onzichtbare gorilla

In dit wereldbekende experiment gooien 6 mensen, van wie 3 met een zwart T-shirt en 3 met een wit T-shirt, een bal naar elkaar. Je moet tellen hoeveel passen het team met de witte T-shirts geeft. Probeer maar eens. Hoeveel passen telde je? Vijftien om precies te zijn, toch? De grote vraag is: heb je de gorilla die door het beeld liep, gezien? De helft van alle mensen die voor de allereerste keer deze test doen, zien de gorilla niet omdat onze aandacht en ons brein zo gefocust zijn op het tellen van de passen. Dit bewijst nog maar eens dat we niet veel zien van wat er rondom ons gebeurt in het dagelijkse leven en dat we zelfs niet doorhebben dat we zo veel missen.

4. De barmhartige Samaritaan

In dit experiment draait alles weer om het voorkomen van iemand. Wanneer een dakloze man in elkaar stuikt op straat, komt niemand hem helpen. Hij ligt daar minutenlang en vraagt zelfs om hulp, maar voorbijgangers negeren de man compleet. De man doet iets later hetzelfde, maar ziet er op dat moment uit als een zakenman, lees: met propere kleren aan. Verrassing (of niet): het duurt welgeteld 5 seconden voor iemand te hulp schiet.


Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.