Home Lifestyle ‘De Mol’: een advocaat zonder geweten en een (verdacht) blinde mol in...

‘De Mol’: een advocaat zonder geweten en een (verdacht) blinde mol in aflevering 1

'Dorien ziet de kajak van Bart niet met een verrekijker, terwijl Christian 'm met het blote oog wel ziet. Is de Kempense een blinde mol of gewoon de Mol?'

© VIER

Geen eerste aflevering van ‘De Mol’ zonder een verrassende twist. Dit seizoen werd de Mol duidelijk wel op voorhand aangeduid, want de verrader sloeg nog voor vertrek toe met een eerste sabotage. Het was advocaat Bart die blijk gaf van het minst aanwezige geweten.

DAG 1

Voor het eerst begint het spel eigenlijk al vóór dag 1. Op de dag dat de kandidaten horen dat ze mee mogen op mollenjacht – dat was dit jaar ongeveer een maand voor vertrek, aldus Gilles De Coster – krijgen ze een voorstel van de Mol: in ruil voor een deel van de prijzenpot krijgt één iemand een vrijstelling voor de eerste eliminatie. De vrijstelling wordt per opbod uitgedeeld.

Voor we te weten komen wie het hoogste bod deed, mogen we kennismaken met de tien kandidaten die in habijt, geblinddoekt en vastgeketend in een indrukwekkend berglandschap in Meteora staan. Ze moeten anderhalf uur later allemaal samen op een groepsfoto geraken om € 5.000 te winnen. Het fototoestel staat op het einde van een monnikenpad op een bergtop. Nadat ze hun kettingen hebben losgemaakt door raadsels op te lossen, moet de groep het avontuurlijke pad afwandelen én een steile rappel volbrengen om bij de camera te geraken.

Antwerpenaar Gilles blijkt al snel de enige te zijn die niet aan de ketting hangt en maakt jonge deernes Dorien, Alina en Jolien los. Ze beginnen samen aan een van de meest gekende raadsels aller tijden en vergeten hun teamgenoten die hulpeloos op twee andere bergtoppen staan. Zij maken dan maar blind kennis met elkaar, met een geweldig ironische uitwisseling tussen Bart en Christian tot gevolg. ‘Ben jij een lange? Je klinkt uit de hoogte’, zegt de advocaat tegen de jonge kerel die ongeveer tot aan zijn tepels reikt. ‘Dit wordt heel grappig straks’, is zijn gepaste antwoord.

© VIER

Wanneer Gilles hen eindelijk opmerkt, kunnen Bart, Els en Christian beginnen aan hun raadsel, waarbij ze wegwijzers moeten linken aan gemeentes. De overblijvende drie kandidaten, Salim, Bruno en Laure, moeten dan weer afbeeldingen linken aan de tien kandidaten. Zo komen we te weten dat Jolien zich geregeld misselijk eet aan mellowcakes – no judgment here – en dat Bruno enkele kaarttrucjes kent, al lijkt hij dat zelf even (tactisch?) te vergeten.

Na een wandeling en een steile rappel die voor Dorien een grote uitdaging lijken te zijn, komen alle kandidaten net op tijd aan bij het fototoestel. Het prijzengeld is binnen, maar de pot staat op – € 5.200, meldt presentator Gilles. De kijker kreeg op dat moment al de biedingen van Laure, Alina, Dorien, Jolien, Els en Salim te zien, die tussen de € 400 (Jolien) en de € 5.400 (Alina) liggen. Van Bruno, Bart, Christian en Gilles is niet geweten hoeveel ze boden voor de vrijstelling.

Gilles en Christian blijken de grootste teamspelers te zijn, want zij zeiden allebei onmiddellijk stop en boden dus € 0. Dat blijkt ook de reden te zijn waarom Gilles niet aan de ketting hing aan het begin van het spel. Bruno en Bart geven blijk van minder geweten en groepsgevoel: de eerste bood € 7.500, Bart ging nog een stukje verder met € 10.200. Bruno steekt zijn hoog bod op de Mol – ‘De Mol zei dat ik niet zo naïef moest zijn’ – terwijl Bart zich zonder enige blijk van schuldgevoel verdedigt met een Artispunten-theorie.

© VIER

Opvallend? Natuurlijk is het opvallend dat Bart zo veel geld overheeft voor een vrijpas naar de tweede aflevering, maar zou de Mol zich al zo snel en zo opvallend in de spotlight zetten? De logica zegt van niet, al is in ‘De Mol’ niets logisch te noemen. Verdachter is Bruno, die ook een heel hoog bedrag opoffert maar dan onthutst reageert wanneer hij Barts getal hoort. Als er iemand niet verontwaardigd mag zijn, is hij het toch, de tweede hoogste bieder? Langs de andere kant wéét de Mol hoe hoog de anderen bieden, dus is het misschien net logisch dat hij/zij de teller heel snel doet stoppen om oprecht over te komen? En zo zijn we weer in cirkeltjes aan het redeneren, zoals steeds tijdens ‘De Mol’.

Dorien profileert zich als het onhandige maar grappige dametje dat weleens een balast zou kunnen zijn tijdens sommige proeven, maar wie het door haar schattige persoonlijkheid nooit kwalijk genomen zal worden. De ervaring – denk aan Manuella en Annelies – leert ons dat die persoon nooit de Mol is, maar het blijft toch verdacht. Waarom doe je mee aan de Mol als een wandelingetje in de bergen en een rappel van een steile rots al ver buiten je comfort zone ligt? Of speelt ze die onbeholpenheid? We hebben ons oog op de sympathieke dame met de Kempense tongval, die ze naar eigen zeggen best goed kan verbergen. We vermoeden dat ze na enkele afleveringen van idee veranderd zal zijn.

DAG 2

De kandidaten hebben een nachtje kunnen slapen, maar het dure verraad van Bart is nog niet vergeten. Dat voelt hij ook, want bij de tweede opdracht, die zich in het kuststadje Parga afspeelt, offert de advocaat zich op als eenzame speler. ‘Maar dan wil ik er niets meer over horen’, oppert hij hoopvol. Christian en Dorien zijn de vrijwilligers voor het onderdeel algemene kennis, terwijl de anderen maar één taak krijgen: hang on for dear life. De bedoeling is dat ze naar een eiland gebracht worden op de Aquaspeed Extreme, luchtkussens die achter een speedboot hangen. Hoe sneller de boot gaat, hoe extremer.

© VIER

Verantwoordelijk voor de snelheid van de boot zijn Christian en Dorien, en ook een beetje Bart. Die laatste maakt zich allesbehalve verdacht tijdens deze opdracht. Hij doet zijn best om snel naar het eiland te kajakken, terwijl hij met alle macht de juiste antwoorden op de vragen van Gilles probeert door te geven aan het zwevende duo dat hem helaas maar niet lijkt op te merken, ondanks de verrekijker in Doriens hand. Er worden best veel vragen fout beantwoord, waardoor Alina, Els en Bruno het eiland niet direct halen. Zij moeten opgehaald worden door de kajak van Bart, die hen op een band achter zijn boot naar wal voert. Daar slagen de kandidaten erin om de bel te luiden en zo € 4.000 te pakken. Nog maar € 1.200 te gaan en de put is gedicht, jongens! Tenzij de Mol nog eens een vuil spelletje wil spelen, natuurlijk…

Opvallend? Dorien vindt van zichzelf dat ze een goede algemene kennis heeft én dat ze goed is in logisch denken (zie vorige opdracht) maar blinkt in geen van beide uit tijdens de opdrachten. Of doen de makers ons dit geloven door de montage? Het is alleszins Jolien en niet Dorien die de oplossing van het raadsel met de klokken vindt en er worden best veel foute antwoorden gegeven door de parachutisten, terwijl Bart in zijn kajak bijna alles weet. De Kempense ziet Bart bovendien zogezegd niet met haar verrekijker, terwijl Christian achteraf duidelijk maakt dat hij het bootje zelfs met het blote oog kon zien. Is Dorien een blinde mol of gewoon de Mol?

Bruno maakt zich eveneens weer verdacht. Hij slaagt er maar niet om op de band achter Barts boot te klimmen. Als de montagecrew ervoor had gekozen om een passend liedje onder de passage te zetten, had zijn gestuntel een scène uit een Mr. Bean-film kunnen zijn. De groep verliest zo heel kostbare tijd. Ook nu wordt de opdracht in de allerlaatste minuten gewonnen.

De groepspot: – € 1.200

Onze topverdachte(n)

Omdat het de eerste aflevering is, verdelen we ons geld nog over twee kandidaten: Bruno en Jolien. Al worden we bij die eerste misschien wel geleid door de montage. Tijdens het bieden wordt er erg gefocust op Bruno, en ook zijn reactie op het nieuws over Barts bod en zijn gesukkel op de band worden in de verf gezet. Misschien willen de makers dat we hem verdenken? Jolien lijkt het meeste gemold te hebben tijdens de opdrachten, al heeft kandidaat Gilles gelijk wanneer hij zegt dat de Mol net niet hoefde te saboteren tijdens de eerste twee opdrachten omdat er tóch al € 10.200 uit de pot ging.

Mogen we toch nog een naam opwerpen, dan kiezen we voor Salim. Hij plaatst de afbeelding van de mellowcakes bij Dorien omdat ze ‘dat verkopen in een sauna’ – heh? – en Alina vertelt dat hij aan de kant stond te niksen wanneer ze de bel probeerden te luiden tijdens de tweede opdracht. Het zou best slim gezien zijn van de makers, want wie zal er in deze politiek correcte wereld de Marokkaan durven verdenken?

SPOILER ALERT!

Hij toont zich in de eerste opdrachten als een van de kandidaten die het meest op zijn plaats is in ‘De Mol’, maar op vlak van verdenkingen tast Gilles duidelijk in het donker. De Antwerpenaar krijgt het eerste rode scherm, en helaas voor hem lijkt er geen kans op terugkeren te zijn. De traantjes die hij met alle macht probeert tegen te houden, vinden uiteindelijk toch hun weg. Gilles is teleurgesteld, en de kijkende Vlaming samen met hem. Maar van zijn bod van € 0 heeft de Antwerpenaar geen spijt. En zo wordt hij in één klap nog een beetje sympathieker.

Tot volgende week, molloten, wanneer een doos met de naam van de Mol in ongetwijfeld voor spanning zal zorgen!

Lees ook: 

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.