Home Lifestyle ‘De Mol’: de meest zenuwslopende en hartverscheurende eerste aflevering ooit

‘De Mol’: de meest zenuwslopende en hartverscheurende eerste aflevering ooit

'De makers zouden ons er nooit zomaar van laten uitgaan dat er maar 9 mogelijke Mollen over zijn.'

Geef ons een minuutje. We moeten even bekomen van wat, als je ‘t ons vraagt, de meest zenuwslopende en hartverscheurende eerste aflevering van ‘De Mol’ ooit was. Na vijf (nieuwe) seizoenen slaagden de makers erin een spelbegin te verzinnen dat beter en tegelijkertijd pijnlijker was dan alles wat ze eerder bedachten. Wauw.

We wisten al even hoe ‘De Mol’ dit jaar zou beginnen. Tien kandidaten die nét niet geselecteerd werden zouden kans maken om toch mee te spelen, eventueel ten nadele van een van de tien geselecteerden die gepakt en gereed waren om aan hun avontuur te beginnen. Zijn wij de enigen die dachten dat Gilles De Coster en zijn compagnie wel niet zo wreed zouden zijn om echt een van de tien geselecteerden koudweg achter te laten? Dat er een addertje onder het gras zou zitten en het spel misschien wel met elf, twaalf of meer zou starten? Wat een koude douche was me dat. Een geniale koude douche. Maar we lopen op de zaken vooruit. Laat ons beginnen bij het begin.

Zijn wij de enigen die dachten dat Gilles en zijn compagnie niet zo wreed zouden zijn om een van de tien geselecteerden gewoon achter te laten?

DAG 1 – Liedekerke

Storm Odette raast door het land en corona is even kut als altijd, maar dat houdt Gilles en de zijnen niet tegen wanneer het ‘De Mol’-avontuur in september 2020 van start gaat. Tien enthousiaste kandidaten komen in de gietende regen samen in een maïsveld in Liedekerke, in de hoop naar zonnigere oorden te trekken. ‘Zo vrienden, hier staan we dan’, klinken de eerste gevleugelde woorden van De Coster tegen zijn nieuwe kameraden. Een minuut later is de vriendschap al over, want tien in motorpakken en -helmen geklede figuren verschijnen van tussen de maïs. Eén van hen kan iemands plaats innemen. Hun opdracht: binnen het uur in de auto geraken.

© Play 4

De tien verdedigende kandidaten worden verdeeld over drie linies. Sven, Kevin en Katrien worden gekozen als snuggere schutters, Dami en Philip vormen een team van evenwichtige schutters en Annelotte, Jasmien en Lennart zijn de strategische schutters van dienst. Samina wordt spelleider en Jens bestuurt de drone. De eerste linie krijgt de opdracht om vragen te beantwoorden en met de gewonnen pijlen molboekjes weg te schieten. Hoe minder molboekjes, hoe minder aanvallers doorstoten naar de tweede linie. Daar moeten de aanvallers een toren beklimmen met op de top de sleutel van de auto die ze binnen het uur moeten bereiken. In de verte wachten Dami en Philip hen op met een machinegeweer vol verfkogels in de aanslag. Wie geraakt wordt, ligt uit het spel. In de derde linie wachten nog drie machinegeweren, de laatste hinderlaag. De eerste aanvaller die ongeschonden voorbij Annelotte, Jasmien en Lennart geraakt, mag mee op avontuur.

Noah in…

Maar liefst zeven van de tien aanvallers passeren linie 1 en slechts eentje sneuvelt dankzij Philip en Dami. Het beperkte aantal kogels van linie 3 blijkt niet voldoende om de 18-jarige Noah tegen te houden. Hij neemt als overwinnaar plaats in de auto. De arme jongeman worstelt duidelijk met een schuldgevoel wanneer hij zijn helm afneemt voor de ogen van een groep mensen die mogelijk hun droom aan diggelen zien vallen. Gelukkig heeft de West-Vlaming de aaibaarheidsfactor van het schattige jongetje Russell uit ‘Up’ – ziet nog iemand het? – waardoor je alleen maar blij kan zijn voor hem.

© Play4

en Jens out

Iemand van de originele tien zal dus vertrekken. Een eliminatieronde van vijf vragen moet bepalen wie. Het maakt niet uit, zolang het maar Jens niet is, denken wij zo stilletjes bij onszelf. We zagen net hoe de West-Vlaming in een castinginterview verklaarde dat hij meedoen aan ‘De Mol’ verkiest boven een miljoen euro winnen met de lotto. Iedereen wil het, maar Jens wil het écht. En dan zien we hoe Gilles De Coster van zijn hart een keiharde, onvermurwbare baksteen maakt en de sympathieke kerel alleen in een drassig maïsveld laat staan. Hij scoorde het slechtst op de test en is zijn plaatsje kwijt. Nooit eerder zagen we iemand zo hard tegen de tranen vechten. Wij lieten de onze gewoon gaan.

© Play4

Verdacht?

Sven, Sven en Sven. En ook wel Kevin. Die laatste kan bij de opdracht in linie 1 geen enkele Champions League-winnaar opnoemen, want de man kent niets van voetbal. ‘Mocht hij een vrouw zijn, dan zou ik zeggen… Maar als man, nee’, merkt macho Sven op. Ik ken weinig vrouwen die niet minstens enkele antwoorden op die vraag weten te vinden, zelfs al zagen ze nooit een volledige match.

Ik ken weinig vrouwen die niet minstens enkele Champions League-winnaars weten op te noemen, zelfs al zagen ze nooit een volledige match.

Nog vreemder is het feit dat horeca-uitbater Sven de vijf alcoholische dranken in een Long Island Iced Tea niet vindt. Oké, de man serveert misschien geen alcohol bij zijn croques, maar wodka, tequila, rum, gin en Cointreau zijn geen vergezochte antwoorden. Bovendien schiet Sven de pijl die hij wel won mis, en begint hij na het spel onmiddellijk anderen verdacht te maken, wat typisch Mol-gedrag is. Jasmien verklaart dat hij hen vroeg ‘waarom ze niet iedereen hadden afgeschoten’, terwijl hij zelf niet één pijl raak schoot.

DAG 2 – Sankt Goar

Terwijl wij nog onze tranen en zweethanden aan het drogen zijn na het zenuwslopende spel en het hartverscheurende afscheid, is de nieuw samengestelde groep al op de eindbestemming aangekomen. Sankt Goar ligt in het Midden-Rijndal en beschikt over een schattig winkeltje vol uiterst irritante koekoeksklokken. De ideale locatie voor een spel, dachten de doldwaze ‘De Mol’-makers.

Het belangrijkste deel van de tweede opdracht speelt zich echter buiten af, op een boomstam. De kandidaten moeten per twee in een innige omhelzing op een afgehakte stam blijven staan, terwijl een steeds strakker wordende elastiek hen uit elkaar trekt. Tijdens het knuffelmomentje leren ze elkaar zo goed mogelijk kennen aan de hand van drie thema’s per persoon. Nadat de knuffelcontacten elkaar losten door de elastiek, stelt Gilles een vraag over een van de thema’s. Een correct antwoord is € 500 waard.

© Play4

Maar er is ook een hulplijn: twee andere kandidaten zoeken in de kitscherige klokkenwinkel naar de twee thema’s waarover de vragen zullen gaan. Die bevinden zich binnenin enkele van de tientallen koekoeksklokken die voortdurend afgaan. Een mens moet haviksogen –badum tss – hebben om de tips te spotten. Eens gevonden, geven de zoekers de antwoorden door aan de knuffelaars, die dan weten op welk thema te focussen.

Knuffelberen

Nadat de kandidaten € 5000 door de neus geboord zagen in het beginspel, brengen ze het er opnieuw niet bijster goed vanaf. Maar drie van de tien kunnen hun vraag correct beantwoorden, waardoor er slechts € 1500 gewonnen wordt. Als kijker komen we dan wel weer veel te weten over de kandidaten. Naast alle mogelijk nuttige info, onthouden we vooral dat Noah en Philip een erg aandoenlijk duo zijn.

Verdacht?

Again: Sven. Maar de man doet het er duidelijk voor. Sven heeft zich voorgenomen om zichzelf dommer en dus verdachter voor te doen dan hij is, in de hoop dat anderen de eliminatievragen op hem invullen en dus snel uit het spel liggen. Een slimme maar na zoveel seizoenen best doorzichtige strategie. Bovendien doet hij het te weinig subtiel. Wanneer Gilles vaststelt dat er een povere € 1500 gewonnen is voor de pot, vindt hij dat reden om te applaudisseren. Niet bepaald een move die een Mol zou maken, toch?

Is er iemand subtieler verdacht? Kevin misschien. Katrien stelt hem exact de vraag die Gilles haar zal stellen, namelijk welke dino Kevin juist op zijn arm getatoeëerd heeft staan. Kevin geeft het (moeilijke) antwoord wel, maar overtuigt zijn knuffelpartner er snel van dat dat echt niet de vraag zal zijn. Gevolg: Katrien weet het niet meer.

DAG 3 – Sankt Goar

Kevin lijkt niet alleen te mollen tijdens de opdrachten, ook achter het stuur kan hij er wat van. De Gentenaar beleeft een waar Benny De Pauw-momentje op weg naar het dorpje Alf, waar de kandidaten een nacht in een kasteel zullen doorbrengen. Daar denken ze een eerste ‘normale’ eliminatie mee te maken, maar niets is minder waar. Gilles kondigt aan dat de afvaller nog aan zijn eliminatie kan ontsnappen. Alle namen van de kandidaten zijn in drie ruimtes in het kasteel verstopt. De namen die gevonden worden, zal de presentator niet intikken tijdens de eliminatie. Bovendien brengt een gevonden naam € 300 op. In drie groepen wordt er telkens drie minuten gezocht naar de namen. Dami, Kevin, Lennart en Noah worden gevonden en krijgen hun eliminatiescherm niet te zien, zelfs al zou dat rood zijn. De groepspot staat nu op € 2700.

© Play4

Saved by the name

De namen van Samina, Jasmien, Philip, Sven, Katrien en Annelotte worden door Gilles ingetikt, maar iedereen krijgt een groen scherm. Dat wil automatisch zeggen dat een van de andere vier – Dami, Kevin, Lennart of Noah – de eerste afvaller was en dus gered is door de rest van de groep. Daar is iedereen voorlopig nog heel blij om.

Verdacht?

Er zijn meerdere kandidaten die heel dicht bij een naam in de buurt komen en toch ‘m niet vinden. Kevin had Annelottes naam kunnen vinden op het hoefijzer, terwijl Annelotte en Samina heel dicht bij de croque met ‘Sven’ op aan het zoeken waren. Jasmien nam de Spaanse helm zelfs vast, maar zag Samina’s naam er niet op staan. Dat zegt ons allemaal vrij weinig. Al heeft de Mol wel veel te verliezen tijdens dit spel. Als saboteur wil je geld uit de pot houden én mensen naar huis spelen. Een naam vinden betekent voor de Mol dus dubbel verlies.

Kan Noah dan niet de Mol zijn?

Het is de vraag die een aflevering lang in ons hoofd bleef spoken. Kan Noah op een manier toch nog de Mol zijn? We bedachten scenario’s waarin de zogezegde kandidaten in motorpak eigenlijk mensen van de productie waren, en dat zij de jonge West-Vlaming – hun uitgekozen Mol – via een perfect uitgevoerd scenario in de auto kregen. Heel riskant, maar mogelijk?

Noah kan de Mol zijn, en dat zou betekenen dat Jens de ‘originele’ Mol was.

Eén ding was zeker: de makers van ‘De Mol’ zouden ons er nooit zomaar van laten uitgaan dat er maar negen mogelijke Mollen over zijn. Dat gemak gunnen ze ons niet. Het venijn zat ‘m zoals steeds in de staart. Na de eliminatie kregen de kandidaten een video te zien die drie weken voor het beginspel opgenomen werd. In het fragment zien we Gilles die tussen de maïs een date heeft met zijn Mol. Hij heeft nieuws voor hem/haar: een van de aanvallers in het startspel zal óók een Mol zijn. Als die persoon erin slaagt om in de auto te geraken, valt de eerste Mol af en wordt de indringer de echte Mol. Vrij vertaald: het is mogelijk dat Noah de Mol is, wat zou betekenen dat Jens aanvankelijk de Mol was. Als Noah niet de Mol is, was Jens ook niet de Mol. Er kunnen dus géén twee Mollen in het spel zitten.

Die kennis roept weer nieuwe vragen op. Stel nu dat Noah de Mol is: wat is de kans dat net hij als eerste in de auto geraakt? Het zou toch toevallig zijn? Of heeft hij voorkennis gekregen van de productie over de proef? Werd hij misschien zelfs geholpen? Conclusie: we weten niets, alleen dat we Noah niet volledig mogen schrappen. En zo hebben de makers ons weer exact waar ze ons willen hebben.

Lees ook: