Home Lifestyle Food 7 redenen waarom clementines supergoed zijn voor onze gezondheid

7 redenen waarom clementines supergoed zijn voor onze gezondheid

Sinterklaas mag binnenkort dus een hele zak in onze schoen leggen!

© sharon mccutcheon & jonathan pielmayer via unsplash

Sinterklaas brengt niet alleen snoepgoed mee, maar ook heerlijke mandarijnen of clementines. Gelukkig maar, want het fruit is heel goed voor onze gezondheid, en wel om deze 7 redenen.

De rekken in de supermarkt liggen niet enkel vol met chocolade figuren, letterkoekjes en marsepein. Ook de oranje bolletjes zijn opnieuw in overvloed aanwezig. Het mandarijnen- en clementines-seizoen is namelijk volop aan de gang en dat juichen we toe, want het fruit is enorm goed voor onze gezondheid. Wij zetten even op een rijtje welke bijzondere krachten deze vruchten hebben.

1. Stimuleert het immuunsysteem

Als je elke dag twee clementines eet, heb je al de helft van je dagelijkse hoeveelheid vitamine C binnen. Vitamine C stimuleert ons immuunsysteem en zorgt er dus voor dat we goed gewapend zijn tegen alle ziektes en bacteriën die in de lucht hangen tijdens deze koude dagen.

2. Goed voor het vaatstelsel

De oranje vruchten zijn ook enorm goed voor ons vaatstelsel. Ze zitten boordevol stoffen, meer bepaald flavonoïden, die het risico op allerlei hart- en vaatziektes enorm doen afnemen.

3. Verstevigt de botten

Niet enkel melk, maar ook deze citrusvruchten zijn een zegen voor onze botten. De carotenoïden in het fruit beschermen én verstevigen onze beenderen.

© monika grabkows via unsplash

4. Helpt het zicht

Clementines bevatten veel vitamine A en dat zorgt ervoor dat we goed blijven zien. De vitamine gaat de afbreuk van visuele functies tegen.

5. Werkt als antiverouderingsmiddel

Naast A en C vinden we ook veel vitamine E in de vrucht, en dat draagt bij tot het regenereren van huidcellen. Daardoor zijn clementines net als onze favoriete dagcrème het perfecte middel om rimpels tegen te gaan.

6. Verzorgt het hart

Het oranje fruit beschermt zelfs een van onze belangrijkste organen: ons hart. Dankzij de vitamine B die talrijk aanwezig is, want dat vermindert de kans op hartaandoeningen.

7. Vermindert krampen

Kalium mag het rijtje afsluiten van gezonde bestanddelen van de clementine. Dit mineraal is in grote hoeveelheden aanwezig in het fruit en het vermindert krampen.

Dat alles wil natuurlijk niet zeggen dat de Sint geen lekkere chocoladefiguur – of een stuk of drie –, een grote speculaaskoek en een XL-zak letterkoekjes mag achterlaten in onze schoen. ‘Dank u, Sinterklaasje!’

Lees ook: