Home Lifestyle Op Halloween zal een zeldzame blauwe maan onze hemel doen oplichten

Op Halloween zal een zeldzame blauwe maan onze hemel doen oplichten

Toch nog een lichtpuntje!

blauwe maan
© Pexels

Halloween zal er dit jaar een pak anders uitzien, en daar zit niet alleen het coronavirus voor iets tussen. Op 31 oktober zal een blauwe maan onze hemel namelijk doen oplichten. Toch nog een lichtpuntje – pun intended – om naar uit te kijken, dus!

Het komt niet vaak voor: twee keer een vollemaan in dezelfde maand. Toch is het deze maand prijs, want de eerste vollemaan van oktober kregen we te zien op de eerste dag van de maand en de tweede vollemaan zullen we op 31 oktober kunnen aanschouwen. Op halloweenavond kunnen we dus – als het weer dat toelaat tenminste – in stijl naar een griezelfilm in de maneschijn kijken. En het wordt nóg specialer, want voor het eerst in 30 jaar zal die maan overal ter wereld, dus in álle tijdzones, te bewonderen zijn.

2039

Wanneer we twee keer per maand met een vollemaan getrakteerd worden, wordt die tweede maan ook wel een ‘blauwe maan’ genoemd. We moeten je dus teleurstellen: hoewel de naam anders doet vermoeden, zal die witte lichtbol aan de hemel geen blauwe kleur krijgen. De naam is afkomstig van de Engelse uitdrukking ‘Once in a blue moon‘, wat neerkomt op ‘bijna nooit’.

Het is dus een vrij zeldzaam fenomeen. De eerstvolgende keer dat we zo’n maan in België zullen kunnen bewonderen is pas op 31 augustus 2023. We zullen nog tot 2039 moeten wachten alvorens ze nog eens op 31 oktober tevoorschijn komt. De boodschap is dus klaar en duidelijk: mark your calendar! Nog een paar tips nodig om de maan op haar opperbest te bewonderen? Die lijsten we hier voor jou op. Veel kijk- en griezelplezier!

Lees ook: