Home Lifestyle MIS HET NIET: 7 tips om de supermaan dit jaar op haar...

MIS HET NIET: 7 tips om de supermaan dit jaar op haar best te kunnen bewonderen

© Kym mackinnon via Unsplash

Onze sterrenhemel, het heeft iets betoverends, en al zeker als er een prachtige volle maan aan de hemel staat te pronken. En ook volgende week is het weer zover: dan zal er een gigantische (super)maan onze hemel oplichten. Het is intussen al meer dan een jaar geleden dat we dat fenomeen mochten waarnemen, dus we kunnen er maar beter van profiteren.

De naam verklapt het al: op 9 maart zullen we een gigantische maan kunnen bewonderen, of zo lijkt dat in ieder geval toch. De maan wordt niet letterlijk groter, maar staat wel dichter bij de aarde. Ze zal lager aan de horizon staan en er dus ook groter uitzien dan een gewone volle maan. Hoe dat komt? Om de 29 dagen staat de maan op haar dichtste punt bij de aarde. Wanneer dat fenomeen samenvalt met een volle maan, spreken we van een supermaan. Ze zal zo’n 14% groter ogen en maar liefst 30% helderder lijken.

Sterrenbeeld Maagd

Of de supermaan bepaalde (natuur)rampen in de hand werkt? In de media wordt wel vaker beweerd van wel, maar onderzoek wees uit dat dat absoluut niet het geval is. De term ‘supermaan’ is trouwens geen astronomische, maar wel een astrologische term. Dit jaar komt ze voor in maart en zal ze volgens astrologen dan ook een invloed hebben op het (perfectionistische) sterrenbeeld Maagd. Heb jij zelf dat sterrenbeeld? Dan kan het zijn dat je volgende week alles in twijfel zal trekken en je je een beetje nutteloos zal voelen. Je wil en kan niet stilzitten en zal allerlei plannen maken om je volgende week helemaal te smijten op je werk of studies, maar zal het gevoel hebben dat je je tóch nog te weinig inzet.

Hoewel we gemiddeld zo’n 12 volle manen per jaar kunnen bewonderen, komt de supermaan maar één keer per jaar voor. Daarom kunnen we ze maar beter goed bekijken. Wij geven enkele tips om ze op haar best te kunnen bewonderen.

1. Kijk omhoog

De simpelste en meest voor de hand liggende manier om de maan te bewonderen, is gewoon naar boven kijken. Staar dus niet vanuit je slaapkamer- of zolderraampje naar buiten, maar spurt de tuin in of ga zoals Jim Carrey in ‘Bruce Almighty’ op het balkon staan. Alleen zo zal je ze op haar best kunnen bewonderen.

2. Laat je ogen wennen

Verwacht niet dat je de maan in 1, 2, 3 zal kunnen bekijken. Het kan zijn dat je de eerste paar minuten teleurgesteld bent met wat je te zien krijgt. Dat komt omdat je ogen eerst nog moeten wennen aan de donkere lucht. Gun ze een kleine 1O minuutjes tijd alvorens je de maan ook werkelijk opzoekt. Wedden dat ze er dan wel veel helderder en mooi uitziet?

3. Probeer lichtpollutie te vermijden

Woon je in ‘t stad of is jouw straat verlicht met lantaarnpalen? Dan zoek je maar beter een plekje op waar er weinig of geen lichtbronnen aanwezig zijn. Die zorgen er namelijk voor dat de sterren en maan niet zo helder lijken als ze werkelijk zijn. Tip: maak een picknickmandje en trek de velden of het bos in voor een romantische late night snack bij maanlicht.

4. Ga de hoogte in

Hoe hoger je je bevindt, hoe mooier de maan zal lijken. België is helaas niet zo heuvelachtig als pakweg Zwitserland of Noorwegen, maar er zijn toch een aantal plaatsen waar je nét dat tikkeltje hoger zit. In Oost-Vlaanderen kan dat bijvoorbeeld op de Hotondberg en in West-Vlaanderen op de Kemmelberg.

5. Doe meer dan alleen staren

Alleen maar staren naar de hemel kan nogal saai worden. Download daarom een app als Sky Guide, Night Sky of Star Map Tracker om met behulp van je smartphone op zoek te gaan naar je sterrenbeeld of interessante sterren. Volg een aantal astronomen op Twitter om helemaal mee te zijn met de maan en sterrenhemel en probeer zelf met het blote oog op zoek te gaan naar de Kleine of Grote Beer.

6. Houd het weerbericht in de gaten

Regenweer of mist kan helaas roet in het eten gooien. Daarom is het belangrijk om het weerbericht goed in de gaten te houden en eventueel te kijken wanneer de maan precies op haar best te zien is.

7. Investeer in een rode zaklamp

Een telescoop kopen omdat je de supermaan wil bewonderen, is misschien een iets te impulsieve investering. Wat je wel kan doen, is investeren in een zaklamp met een rode filter. Je kan ook zelf je eigen rode zaklamp in elkaar knutselen door een roodkleurig papiertje voor de zaklamp van je gsm te hangen. Rood licht heeft op onze ogen niet hetzelfde effect als blauw of wit licht en zal ervoor zorgen dat we de maan beter kunnen bewonderen dan met behulp van een normale zaklamp.

Lees ook: