Home Lifestyle Body BEWEZEN: ‘moederkeszalf’ heeft écht helende krachten

BEWEZEN: ‘moederkeszalf’ heeft écht helende krachten

Er wordt volop onderzocht of speeksel ook brandwonden kan genezen.

© Shutterstock

Als we ons als kind flink bezeerden moesten we het meer dan eens stellen met wat ‘moederkeszalf’. En wat blijkt uit onderzoek? Speeksel heeft meer dan alleen een placebo-effect.

Dat speeksel wonden sneller doet genezen, is al langer bekend. Het bevat namelijk bijzondere genezende en antibacteriële eigenschappen. Het Amsterdamse ­Universitair Medisch Centrum (UMC) en de Nederlandse Brandwonden Stichting willen nu onderzoeken of speeksel ook een helend effect heeft op brandwonden.

Per dag maakt ieder mens een halve liter speeksel aan.

Speeksel als goedkoop medicijn

Sue Gibbs, hoogleraar huidregeneratie aan het UMC, legt het opzet van het onderzoek uit: ‘We onderzoeken in het bijzonder het effect van speeksel op de snelheid van genezing en het voorkomen van bacteriële infecties.’

‘Speeksel heeft veel eiwitten en enzymen. Dat stimuleert celdeling en migratie en dat is de eerste fase van wondgenezing’, legt ze uit. ‘Je zou dus minder littekens krijgen door speeksel in een brandwond te spuiten. Als het werkt, is het ook nog eens een goedkoop medicijn. Per dag maakt ieder mens namelijk een halve liter speeksel aan. Het afnemen van speeksel bij een patiënt is daarmee makkelijk en goedkoop te realiseren’, aldus Gibbs.

Lees ook: