Home Lifestyle AHA: dit betekenen de kleuren van de regenboogvlag

AHA: dit betekenen de kleuren van de regenboogvlag

Juni = Pride Month! 🏳️‍🌈

De maand juni staat ook dit jaar weer volledig in het teken van onze geaardheid en genderidentiteit en staat in de LGBTQ+ community dan ook beter bekend als de ‘Pride Month’. Overal ter wereld worden er in juni de zogenaamde ‘Prides’ georganiseerd, maar waar komt dat idee eigenlijk vandaan? En wat betekenen de kleuren van die bekende regenboogvlag eigenlijk?

Lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, aseksuelen, panseksuelen, en alle andere seksuele geaardheden en geslachten worden deze maand gevierd en dat kunnen wij alleen maar toejuichen. Toch kent de ‘Pride Month‘ niet zo’n mooi verleden en gaat er een mensonwaardige geschiedenis schuil achter het begrip.

Tijdens de maand juni worden de Stonewall-rellen herdacht. Op 28 juni 1969 deed de politie een zoveelste inval in de New Yorkse homobar The Stonewall Inn. Na ontelbare geweldpogingen van de politie in die bar, verzetten de bargasten zich in 1969 voor het eerst en vochten ze met man en macht terug.

Alle kleuren van de regenboog (en meer)

Dat incident staat gemarkeerd als het begin van de homorechtenbeweging in de Verenigde Staten. Brenda Howard, een biseksuele activiste, organiseerde een jaar na de rellen een mars ter herdenking van het incident en staat sindsdien bekend als de ‘Mother of Pride‘. Nu is die herdenking, beter bekend als de Pride, aan haar vijftigste verjaardag toe.

Tijdens de Pride Month worden overal ter wereld marsen georganiseerd waarin er maar al te graag wordt gezwaaid met de regenboogvlag en ook de kleurtjes daarvan zijn niet zo maar uitgekozen.

Kunstenaar en homorechtenactivist Gilbert Baker uit San Francisco ontwierp in 1978 de regenboogvlag, waar ook vandaag nog mee gezwaaid wordt. De vlag die wij kennen bestaat uit zes kleuren, maar in de oorspronkelijke vlag staan ook de kleuren roze en paars. Rood betekent leven, oranje betekent geneeskracht, geel staat voor het zonlicht, groen voor de natuur, turquoise voor magie, blauw voor sereenheid, paars voor karakter en roze voor seks.

De Belgian Pride vond bij ons vorige maand al plaats in Brussel. In augustus krijgen we de kans om nog eens deel te nemen aan de Antwerp Pride.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.