Home Lifestyle Food Mag je een banaan tussen je ander fruit leggen?

Mag je een banaan tussen je ander fruit leggen?

De vrucht zou je appels, peren en kiwi's rapper rot laten worden.

© Fatima Fuentes via Unsplash

We krijgen van jongsaf aangeleerd om een banaan niet tussen de andere vruchten in de fruitmand te leggen omdat deze zo rapper rot zouden worden. Klopt dit eigenlijk?

Een lekker stukje fruit kan zo hard smaken, behalve wanneer je de schil eraf doet en merkt dat de vrucht vol bruine plekken zit. Die stukken zijn enkel nog goed om een smoothie of milkshake van te maken. De meeste mensen wijzen naar de banaan als grote schuldige, maar klopt dit wel? Kobe Ilsen en Danira Boukhriss gingen in ‘Over Eten’ op Eén op onderzoek uit.

‘Alles heeft te maken met het geurloze en onzichtbare gas ethyleen dat vruchten afscheiden wanneer ze rijp worden’, vertelt professor Tara Grauwet. ‘Bananen, kiwi’s en mango’s zijn daar heel gevoelig voor. Als je die samen legt met andere vruchten die veel ethyleen afgeven zoals appels en peren, dan zullen ze rapper rijp of zelfs rot worden.’

Fruitpap

Het zijn dus niet enkel de bananen zoals veel mensen denken die de enige grote schuldige zijn. Integendeel, ze zijn net vaak het slachtoffer. De grote boosdoeners zijn ook de andere stukken fruit. Een fruitschaal met verschillende vruchten oogt heel mooi op tafel, maar het is niet echt een goed idee als je geen fruitpap wil na een paar dagen.

Lees ook:

Jobs

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.