Home Lifestyle UITGETEST: ‘Ben ik dan echt de enige die de app Clubhouse maar...

UITGETEST: ‘Ben ik dan echt de enige die de app Clubhouse maar niets vindt?’

'Ik verwachtte mij aan een digitale cocktailbar of op z'n minst aan iets wat in de buurt kwam van een "The Sims"-café. Verkeerd gedacht.'

Clubhouse uitgetest
© William Krause via Unsplash

Clubhouse prijkt momenteel boven Facebook, Instagram én TikTok in de lijst van meest gedownloade apps van het moment. Het platform was aanvankelijk weggelegd voor de elite (denk: Drake, Elon Musk en Oprah Winfrey) van de sociale media én voor wie een invite van een van hen wist af te snoepen. Ik behoor tot die tweede categorie en testte de applicatie zelf uit.

Sociale media zijn nooit echt mijn dada geweest, vraag dat maar aan de schamele 255 Instagramvolgers die ik op zes jaar tijd wist te verzamelen. Geef mij maar de echte wereld. En oké ja, af en toe een grappig TikTok-filmpje. Laat ons zeggen dat ik mij dan ook vrij gediscrimineerd voelde door Clubhouse. Want hoezo moet je populair zijn om toegang te krijgen tot een socialemediaplatform? Niets te social als je ‘t mij vraagt! Ik was dan ook vrij benieuwd naar hoe het er daar in de Upper East Side van het socialemedialand écht aan toegaat. En of ik er mij wel thuis zou voelen. Daarvoor moest ik eerst een invite zien te bemachtigen, want zonder dat gouden ticket kom je er niet in.

5 seconds of fame

Na tientallen smeekbedes bij vrienden en een al even hopeloze oproep op Instagram, ontving ik dankzij een collega toch een invite. Ik snap het wel: mijn populaire vrienden delen hun invite – lees: je krijgt er in het begin maar twee – liever uit aan andere populaire vrienden. Iets wat bij sommigen misschien wel in het verkeerde keelgat kan schieten. Maar bon, ik kreeg mijn invite en zou liegen als ik zeg dat ik niet even van de 5 seconds of fame genoot. Ik vulde zorgvuldig – lees: Clubhouse zou privacyregels niet zo serieus nemen – een aantal gegevens in en moest in een poel van termen mijn interesses aanduiden. In mijn geval: muziek, films, televisie, kunst, geschiedenis, avontuur, vrouwen en reizen. Vervolgens kreeg ik een lijst van Clubhouse-gebruikers die iets interessants over die categorieën te vertellen hebben. Uit onwetendheid klikte ik op ‘volgen’.

En meer is er niet nodig om je te laten onderdompelen door de wondere wereld van Clubhouse. Toegegeven, ik had er mij totaal iets anders bij voorgesteld. De kleuren van het platform zijn allesbehalve aantrekkelijk. Het ziet er zelfs een beetje saai uit. Maar daarvoor zijn we hier natuurlijk niet. Waarvoor dan wel? Voor die zogenaamde interessante talks die er georganiseerd worden. Het was even zoeken waar ik die precies kon vinden: in een agenda die de applicatie, op basis van je interesses en mensen die je volgt, samenstelt. Daar kan je zelf kiezen of je een gesprek interessant genoeg vindt om aan te deel te nemen. Je ziet wie de talk organiseert en welke gasten sowieso aanwezig zullen zijn. Is het gesprek al bezig, dan kan je de virtuele kamer betreden.

Luxueuze informatie

En ook daar had ik mij iets anders bij voorgesteld. Ik verwachtte mij aan een digitale cocktailbar of op z’n minst aan iets wat in de buurt kwam van een ‘The Sims’-café, maar het enige wat je te zien krijgt, zijn de profielfoto’s van wie nog naar het gesprek aan het luisteren is. Oké dan. Heel even sloeg de paniek toe, want kon de rest mij horen? Dat bleek uiteindelijk gelukkig niet het geval te zijn. Je kan er zelf voor kiezen of je gewoon in stilte naar het gesprek luistert of toch je virtuele hand wil opsteken omdat je iets te vertellen hebt. Als dat het geval is, kan de organisator van de talk je aan het woord laten. Gebruikers die je interessant vindt, kan je volgen. Je kan met hen chatten en je kan net zoals op Instagram iets in je biografie zetten. Wil je zélf over iets babbelen, dan kan je ook zelf een kamer aanmaken. Je kan er dan voor kiezen om die kamer met iedereen, enkel je volgers of mensen die je zelf uitkiest te delen.

Of ik het aandurf om tegen 200 andere wildvreemde mensen iets te zeggen. Ik dacht het niet. Ik ben hier vooral om de stalker uit te hangen. Sommige gesprekken komen trouwens ook redelijk rommelig en onprofessioneel over. Dat neemt niet weg dat er geen interessante talks – ja, ze zijn te vergelijken met Ted Talks – gevoerd worden. Alleen jammer dat niet iederéén die kan beluisteren. Want onderwerpen als mentale gezondheid en de rechten van de vrouw zijn volgens mij iets waar iedereen recht op heeft en zouden al helemaal geen luxe mogen zijn. Ik denk dat het vrij duidelijk is dat ik ook na het uittesten van de app helemaal geen fan ben van Clubhouse. Ik snap niet waar de hype vandaan komt en kan toch niet de énige zijn die daar zo over denkt. Toch? Toch?!

PS ik heb mijn invites nog niet uitgedeeld.
PSS ik ben ook niet van plan om dat nog te doen. #badass

Lees ook: