Home Lifestyle Dit is waarom WhatsApp onder vuur ligt (en waarom jij je nog...

Dit is waarom WhatsApp onder vuur ligt (en waarom jij je nog geen zorgen hoeft te maken)

Miljoenen WhatsApp-gebruikers stapten intussen al over naar een gelijkaardige applicatie.

whatsapp nieuwe voorwaarden
© Anton via Pexels

Tenzij je de afgelopen week onder een zware steen hebt geleefd, weet je dat WhatsApp momenteel onder vuur ligt. Maar waarom eigenlijk? En vooral: is het nodig om de applicatie, net zoals miljoenen andere gebruikers al deden, te bannen van je smartphone?

Het is je misschien al opgevallen in de App Store of op Google Play: de applicatie Signal prijkt momenteel helemaal bovenaan de hitlijst van meest gedownloade apps van het moment. Op nummer twee staat Telegram Messenger, een gelijkaardige applicatie waarmee je, net zoals WhatsApp, berichtjes kan sturen. En het is niet geheel toevallig dat die twee apps momenteel razend populair zijn, want ze worden door miljoenen WhatsApp-gebruikers gedownload.

Metadata delen

WhatsApp kondigde eerder deze maand namelijk aan dat het begin februari nieuwe voorwaarden zou invoeren én dat je als gebruiker die voorwaarden móét goedkeuren als je de applicatie wil blijven gebruiken. Niet per se se wereldschokkend, behalve dan dat er in die voorwaarden staat dat WhatsApp vanaf 8 februari de gebruikersgegevens van zijn 2 miljard (!) gebruikers zal doorspelen aan Facebook. En het is vooral die aanpassing die veel stof deed opwaaien. Gebruikers hebben vooral schrik dat Facebook vanaf volgende maand je berichten zal kunnen lezen en de informatie die je deelt onder andere zal gebruiken voor de verkoop van gerichte advertenties.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Toch liet WhatsApp in een statement duidelijk weten dat je gegevens niet zomaar gedeeld worden met Facebook én dat noch WhatsApp noch Facebook de inhoud van je berichten kan bekijken. ‘De aanpassing breidt onze mogelijkheid om gegevens met Facebook te delen niet uit’, stelt WhatsApp in een statement. Ook je contactgegevens zouden niet met Facebook gedeeld worden. Wat de applicatie dan wel met moederbedrijf Facebook wil delen? Metadata, een soort paspoort van je smartphone. Op die manier kan WhatsApp bijvoorbeeld achterhalen hoe vaak je zijn diensten gebruikt, welke versie van de app je hebt en krijgt het inzicht in je verbindingsgegevens. Good to know: volgens de Volkskrant gebeurt dat al bij het grootste deel van de gebruikers, omdat je het moet aangeven wanneer je dat niet wil. Het enige wat dus verandert, is dat je er nu expliciet toestemming voor moet geven.

Geen reden tot paniek

Je zorgen maken over je privacy is momenteel dus niet nodig. Meer zelfs, WhatsApp besloot wegens de miscommunicatie al om de update uit te stellen naar later dit jaar. Er is voor Europese gebruikers trouwens helemaal geen reden tot paniek. Wij vallen onder de privacyvoorwaarden van WhatsApp Ierland. In die voorwaarden staat te lezen dat WhatsApp wel gegevens met Facebook kan delen, máár dat andere Facebook-bedrijfsonderdelen die gegevens niet mogen gebruiken. Daarnaast mag WhatsApp volgens een Europese privacyverordening geen gebruikersinfo delen met Facebook. Om een lang verhaal kort te maken: je hoeft je nu en ook in de nabije toekomst dus nog geen zorgen te maken.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Lees ook: