Home Lifestyle Food AHA: daarom smullen Antwerpenaren vandaag van worstenbrood en appelbollen

AHA: daarom smullen Antwerpenaren vandaag van worstenbrood en appelbollen

Staan ze vanavond ook bij jou op het menu?

Is de traditie van worstenbrood en appelbollen jou compleet onbekend? Dan maken we je op deze verloren maandag ter gelegenheid met veel plezier wat wijzer.

Waarom schransen Antwerpenaren in godsnaam telkens weer de eerste maandag na Driekoningen worstenbrood en appelbollen alsof hun leven ervan afhangt? De driekoningentaart is nog maar net achter de kiezen, of de volgende bladerdeeglekkernijen liggen alweer op hun bord. En gelijk hebben ze! Tradities zijn er om in stand te houden, allerliefste vrienden.

Maar waarom dan?

Over het waarom van het worstenbrood- en appelbollenvreetfestijn bestaat heel wat onduidelijkheid. Wel weten we dat de traditie vooral in en rond Antwerpen standhoudt. In Aalst en Limburg worden er ook worstenbroden en appelbollen gegeten, maar niet in januari. Deze drie legenden zijn het bekendst over verloren maandag:

1. Vlees en brood dat niet meer te verkopen viel

Havenarbeiders mochten vroeger op de maandag na Driekoningen op de kosten van de baas drinken. Bij hun drank kregen ze ook iets warms te eten. Om budgettaire redenen kregen de havenarbeiders dan vlees en brood te eten dat men om bepaalde redenen niet meer in de winkelrekken kon leggen. ‘Verloren maandag’ heeft zijn naam te danken aan dat ‘verloren’ vlees en brood.

2. Vrije dag voor de ambtenaren

Een andere legende beweert dan weer dat de maandag na Driekoningen al sinds de middeleeuwen de dag was waarop ambtenaren de eed aflegden. Op die dag werd dus niet gewerkt en bouwden de ambtenaren dan maar een feest. Om het feest op die ‘verloren maandag’ betaalbaar te houden voor de stad, kregen de ambtenaren een goedkoop worstenbroodje voorgeschoteld. Nadien zouden de appelbollen erbij komen als alternatief voor de zoetekauwen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

3. Dorstopwekkende snack

Rond de achttiende eeuw zouden de ambachtsverenigingen hun nieuwjaarsfeest pas houden op de eerste maandag na Driekoningen. Op die dag werd dus niet gewerkt. Nadien zou de baas zijn ambachtslieden trakteren op een borrel. De herberghouders wilden hun klanten dan weer zo lang mogelijk in hun zaak houden door hun vlees en brood te serveren. Zo zouden ze langer blijven en dus ook meer geld uitgeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Ziezo. Tot zover de les geschiedenis voor vandaag. Zowel de Antwerpse bakkers als hun consumenten lijken vandaag he-le-maal klaar te zijn voor het jaarlijkse smulfestijn. Staan er bij jou ook worstenbrood en appelbollen op het menu vanavond? Wij maken ze vanavond helemaal zelf dankzij dit ‘Zon(dig)dag’-recept. Smakelijk!

Lees ook:

Nog 1 stap voor je onze desktop-meldingen kan ontvangen!

Geef je browser toestemming om je desktop-meldingen van Flair te sturen.