Home Lifestyle Food Van PEAS tot De Sladerij: dit zijn de 11 winnaars van de...

Van PEAS tot De Sladerij: dit zijn de 11 winnaars van de Belgian Vegan Awards 2020

Test ze tijdens Veganuary allemaal uit!

vegan adresjes
© Roosa Kulju via Unsplash

De Belgische veganismevereniging BE Vegan reikte voor een zesde keer haar befaamde Belgian Vegan Awards uit. Dat doet ze naar eigen zeggen om ‘dankbaarheid te tonen voor zoveel vegan awesomeness‘. Er vielen dit jaar heel wat lokale favorietjes als winnaar uit de bus. Er zit dan ook niets anders op dan de vegan adresjes en producten een voor een zelf uit te testen.

De afgelopen twee weken kon je op de website van BE Vegan in 11 verschillende categorieën stemmen op je favoriete vegan adresjes en merken. Gisteren maakte de organisatie uiteindelijk de winnaars van de Belgian Vegan Awards 2020 bekend op haar Instagrampagina. Opvallend: meer dan de helft van de lijst wordt ingepalmd door Hasseltse vegan adresjes en merken. Citytripje naar Hasselt, iemand?

The Vegan Butcher’s Choice en Atelier Flori

In de de categorie ‘Beste nationaal product’ kaapten de spareribs van The Vegan Butcher’s Choice de hoofdprijs weg. Op de Belgische webshop kan je terecht voor de lekkerste vegan vleesjes, bereidingen en andere specialiteiten. Denk: vegan steak (met vegan tartaarsaus), vegan vol-au-vent, vegan filet américain en zelf vegan tonijnsalade. De prijs voor het ‘Beste internationaal product’ ging dan weer naar het ‘Non-dairy Netflix & Chill’d‘-ijs van Ben & Jerry’s. De meest opvallende nieuwkomer onder de vegan favorieten is dan weer Atelier Flori. In de Brugse wijnbar kan je terecht voor – uiteraard – wijn, lekkere vegan gerechtjes én kunst in de vorm van muziek en exposities.

Sustainable Family, PEAS en Komkommertijd

De winnaar in de categorie ‘Beste (web)shop’ is Sustainable Family. Ellen en Nikolas maken er met hun webshop en boek ‘Het duurzame gezin’ hun missie van om een plantaardige levensstijl zo toegankelijk mogelijk te maken. ‘Wij willen graag laten zien dat duurzaamheid een echte verrijking kan zijn en dat je helemaal niet moet inboeten aan luxe of stijl’, vertelden ze vorig jaar in een interview met Flair. Voor het beste gebak ben je volgens BE Vegan dan weer bij PEAS Hasselt aan het juiste adres. Hun vegan cinnamon rolls vallen dus niet alleen bij onze redactie in de smaak. Meer zelfs, want het is al de derde keer op rij dat PEAS de award in de wacht sleept. In Gent kan je dan weer halt houden voor de beste vegan lunch van ons land, want het vegen restaurant Komkommertijd staat in die categorie op de eerste plaats. Je kan er terecht voor klassiekers met een veganistische twist en verrassende smaakbommetjes. Tip: check zeker ook hun afhaalmenu!

De Sladerij, Lento, Sappig en Botanique

Bij De Sladerij in Hasselt ben je voor het beste vegan ontbijt op het juiste adres. Hun gezonde kickstarters en rijkelijk gevulde brunchpakketten zijn nu eenmaal to die for, al mag de lunchkaart er ook wel zijn. En we blijven in Hasselt, want je zit er meteen goed voor het beste vegan diner van ons land. Het plant-based restaurant Lento serveert er de lekkerste wereldkeuken op je bord. De prijs voor ‘Beste catering’ gaat dit jaar naar de juicetruck Sappig (disclaimer: ze hebben ook overheerlijk gebak) en het vegan junkfood van Botanique Hasselt won in de categorie ‘Beste fastfood’. Het bekende Greenway, dat onder andere plant-based food voor vleesliefhebbers creëert, won in de categorie ‘Beste keten’.

Alle winnaars én de runner-ups kan je hieronder nog eens terugvinden.

Lees ook: